Élet-Stílus

Halálos mennyiségű metamfetamint tartalmazó „cukorkák” is voltak egy új-zélandi jótékonysági szervezet szeretetcsomagjaiban

Akár 400 ember is kaphatott a hajléktalanokat segítő szervezet által kiosztott, halálos veszélyt jelentő csomagokból.

Eddig összesen három ember szorult kórházi ellátásra, miután egy fedélnélkülieket segítő aucklandi jótékonysági szervezet véletlenül potenciálisan halálos adag metamfetamint tartalmazó „cukorkát” is tett élelmiszercsomagokba – számolt be az MTI az új-zélandi hatóságok tájékoztatása alapján.

A veszélyes csomagokat kiszóró jótékonysági szervezet azzal magyarázta az emberi életeket veszélyeztető hibát, hogy a cukorkák papírjába rejtett kristálymetdarabokat egy adományozótól kapták, és nem ellenőrizték le, hogy valóban édesség van-e a csomagolásban.

Ezért a szerdai közleményük szerint most nagy erőkkel keresik azt a 400 embert, akik kaphattak a kábítószerrel felturbózott szeretetcsomagból.

A három embert, akik rosszul lettek a „cukorkától”, kórházban látták el, de már kiengedték őket – jelentették az új-zélandi hatóságok.

NEW ZEALAND POLICE / AFP

A rendőrség által megosztott fenti képen is látható „cukorkák” egyébként az új-zélandi kábítószerellenőrző és szabályozó testület vizsgálata szerint a metamfetamin-fogyasztók szokásos adagjának háromszázszorosát tartalmazták, ezért akár halált is okozhatnak.

A testület szóvivője szerint a drogok ártalmatlan árunak álcázása megszokott csempésztechnikának számít, Új-Zéland pedig valószínűleg a kábítószert tartalmazó cukorkák elosztóhelye lehet.

A magas hatóanyagtartalom miatt egy-egy „cukorka” értéke az utcán mintegy ezer új-zélandi dollár (215 ezer forint) – ami arra utal, hogy az adományozó nem lehetett tisztában azzal, hogy mi van a cukorkás papírba csomagolva és nem szándékosan adta a segélyszervezetnek – tette hozzá Ben Briks Ang.

Az ügyben nyomozó felügyelő szerint a cukorkák feltehetően egy balul elsült csempészakcióból származnak. A rendőrségnek eddig 16 „cukorkát” sikerült begyűjtenie, de egyelőre azt sem tudják biztosan, hogy egészen pontosan hány darabot osztottak ki közülük.

A jótékonysági szervezet közlése szerint keddig összesen nyolc olyan családot találtak, akik kaptak az érintett élelmiszercsomagokból, és egy gyerek is a szájába vett egy kristálymetes „cukorkát”, de a „furcsa” íze miatt a legtöbben azonnal kiköpték a kábítószert.

A szervezet szabályzata alapján csak kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszereket fogadnak el adományként, és a kábítószer is egy kereskedelmi forgalomban kapható ananászos cukorka zárt csomagolásában került hozzájuk – írják a közleményükben.

A hibára egyébként még kedden derült fény, amikor a szervezet egyik kliense jelezte nekik, hogy a cukorkáknak nagyon furcsa az ízük, ami egyáltalán nem emlékezteti őt az ananászra. Ezt követően azonnal megvizsgálták a megmaradt cukorkákat, majd egy munkatársuk – a kórházba szállított három személy egyike – meg is kóstolta a kábítószert, és csak ezután értesítették a hatóságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik