Élő Nagyvilág

Több mint száz ukrán drónt lőttek le Oroszország felett, állítja az orosz védelmi minisztérium

STRINGER / AFP
Humanitárius segélyt osztottak orosz menekülteknek egy moszkvai gyűjtőállomáson 2024. augusztus 13-án, miután Ukrajna offenzívát indított Oroszország Kurszk régiójában.
STRINGER / AFP
Humanitárius segélyt osztottak orosz menekülteknek egy moszkvai gyűjtőállomáson 2024. augusztus 13-án, miután Ukrajna offenzívát indított Oroszország Kurszk régiójában.

Az orosz-ukrán háború keddi eseményeiről szóló hírfolyamunkat itt lehet visszaolvasni.

Energetikai létesítményeket támadott Ukrajnában az orosz hadsereg

Az ukrán légvédelem lelőtt tizenhetet  az éjszaka Oroszországból indított huszonhárom drónból. Ezek több régióban infrastrukturális létesítményeket rongáltak meg – derül ki a légierő és helyi hatóságok szerdai közléseiből. Bevetettek továbbá az oroszok két Kh-59/69-es irányított rakétát is az ukrán légierő szerint.

Az ukrán nemzeti hálózatüzemeltető közölte, hogy orosz drónok csapást mértek egy energetikai létesítményre, ami átmeneti áramkimaradásokat okozott a fogyasztóknak Csernyihiv régió egyes részein. Reggel az orosz erők újabb energetikai létesítményt támadtak meg, részletekbe azonban az Ukrenergo hálózatüzemeltető ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott.

Oroszország tavasszal indította újra az ukrán energetikai létesítmények elleni légitámadásait. Kijev szerint emiatt Ukrajna energiatermelő kapacitásának fele kiesett, így kénytelen volt gördülő áramszüneteket bevezetni.

Az éjszakai támadás Ukrajna északi részén, Zsitomir régióban is károkat okozott a létesítményekben, a helyi hatóságok halálos áldozatokról nem számoltak be. A légierő lelőtt egy drónt a déli Mikolajiv régióban – tudatta a regionális kormányzó. A roncsok két magánlakást rongáltak meg, áldozatokról azonban itt volt hír – tette hozzá. A kijevi, a cserkaszi és a kirovohrádi régiók kormányzói arról számoltak be, hogy a támadást követően nem keletkezett kár az infrastruktúrában, és nem voltak áldozatok.

(Reuters)

Elfogatóparancsot adott ki egy ukrán ellen a német főügyész az Északi Áramlat felrobbantásával összefüggésben

Elfogatóparancsot adott ki egy ukrán állampolgár ellen a német főügyész az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantásával összefüggő ügyben.

A Die Zeit és a Süddeutsche Zeitung német napilapok, valamint az ARD műsorszolgáltató közlése szerint a gyanúsított – egy búvároktató – jelenleg bujkál, utolsó ismert tartózkodási helye Lengyelországban volt.

2022. szeptember 26-án több robbanás rongálta meg az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket, ami megszakította a gázellátást. A robbanások a Balti-tengeren mélyén, a dániai Bornholm-sziget közelében történtek. A csővezetékeken négy szivárgást fedeztek fel a szabotázst követően. Az ügyben több ország hatóságai is nyomozást indítottak, de Dánia és Svédország azóta lezárta saját vizsgálatát.

Az orosz földgáz korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül érkezett Németországba. Az Északi Áramlat 2-t az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt nem helyezték üzembe.

A három német hírszolgáltató szerint két további ukrán állampolgárt, egy férfit és egy nőt is gyanúsítanak, akik búvárként vettek részt a támadásban, ők helyezhették el a robbanószerkezeteket a vezetékeken. A tudósításokban forrásként “egy külföldi hírszerző szolgálattól származó információkra” hivatkoztak.

A nyomozás korábban egy vitorlásjachtra koncentrált, amelyen tavaly júliusban robbanóanyag nyomaira bukkantak. A hatóságok szerint a jachttal szállíthatták a helyszínre a robbanóanyagokat.

(MTI)

Több mint száz ukrán drónt lőttek le Oroszország felett

Ukrajnából kilőtt 117 drónt és 4 taktikai rakétát semmisített meg az orosz légvédelem szerdára virradó éjszaka – állítja az orosz védelmi minisztérium.

A taktikai rakétákat és a drónok közül harminchetet Kurszk régió felett szedtek le – közölte a tárca –, további harminchetet pedig Voronyezs régió felett semmisítettek meg.

Arról a híradás nem szól, hogy a maradék negyvenhárom drónt hol semlegesítették, mint ahogy az sem derült ki, hogy összesen hány drónt indítottak Ukrajnából, illetve volt-e, amit nem sikerült megállítani.

Olvasói sztorik