Belföld

Új csúcsszervezettel bővülhet Nagy Márton tárcájának portfóliója

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Nemzeti Kereskedelmi Hivatal néven formálódik egy olyan új csúcsszervezet, amely az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért lenne felelős – értesült a Népszava több szakmai forrásból.

A lap úgy tudja, a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium alá kerülő új hivatalhoz meglehetősen sokféle feladatot rendelnének, akár más tárcáktól átcsoportosítva is. A lap forrásai szerint ide kerülne többek között a Miniszterelnökség alá tartozó kormányhivataloktól a fogyasztóvédelmi ellenőrzés és a kereskedelempolitika.

A legnagyobb falat azonban – mint írják – az élelmiszer-biztonság lenne, jóllehet, a lap forrásai szerint erről még nem született végső döntés. A területért megosztva felelős Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség a lap szerint küzd ez ellen.

Forrásaikra hivatkozva azt írták, most még a Nébihért, pontosabban a hivatal által üzemeltetett élelmiszer-biztonsági laboratóriumi hálózatért megy a harc. Mert ha ezek is az új csúcshivatalhoz kerülnek, akkor velük együtt mennének az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak is,a melyek  sokmilliárdos tételt jelentenek.

A közigazgatás karcsúsítása mellett – a lap értesülése szerint – az egyéni ambíciók is szerepet játszanak az újabb átalakításában: Nagy Márton vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, s ehhez jóváhagyást is kapott. Volt, aki azt említette, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton alól vezényeltek át tíz kiskereskedelemmel foglalkozó hivatalnokot Nagy Mártonékhoz.

A kormány az ügyben feltett kérdéseire a lapnak nem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik