Tudomány

Jegesmedvék végeztek egy kanadai radarállomás dolgozójával

Paul Souders / Getty Images
Paul Souders / Getty Images

Két jegesmedve végzett egy légvédelmi radarállomás dolgozójával Kanadában – írja a The New York Times. A végzetes támadás augusztus 8-án történt az észak-amerikai ország egy alig lakott vidékén.

A Nasittuq Corporation nevű cég, amely a radarállomás fenntartásáért felel weboldalán közölte, hogy munkatársaik a helyszínre érkezve kiiktatták az egyik állatot, és jelenleg együttműködnek az illetékes hatóságokkal, hogy kivizsgálják az esetet. Az elhunyt nevét, illetve a támadás pontos körülményeit nem hozták nyilvánosságra.

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy jegesmedvék emberre támadnak, a mostani mégis már a második halállal végződő ilyen eset volt 2023 óta. Tavaly Alaszkában vesztette életét egy nő és 7 éves fia, miután nekik rontott egy jegesmedve.

Egy 2017-es tanulmány szerint a jegesmedvék nagyobb eséllyel támadnak emberekre, ha alultápláltak, ami a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban fordulhat elő. A fajt jelenleg sebezhető kategóriába sorolja a Természetvédelmi Világszövetség, az Amerikai Egyesült Államok pedig védetté nyilvánította őket.

Kapcsolódó
Jegesmedvékkel néztek farkasszemet a lengyel sarkkutatók
Az egyik szakértő épp reggelit készített, amikor felpillantva meglátta az ablakban az állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik