Élő Nagyvilág

Összevitatkozott Netanjahu és a védelmi minisztere

Khoshiran / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Khoshiran / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Izrael gázai műveleteiről és a közel-keleti fejleményekről szóló vasárnapi hírfolyamunk itt olvasható vissza.

Megöltek egy izraeli túszt, két másik megsebesült

Egy izraeli túszt megölt az őrzője, két női fogoly pedig súlyosan megsebesült két különböző gázai incidensben – közölte hétfőn Abu Ubajda, a Kasszám Brigádok szóvivője. A szóvivő utóbbi incidenseket a palesztinok elleni izraeli „mészárlásoknak” minősítette.

Az ellenséges kormány viseli a teljes felelősséget ezekért a mészárlásokért és az ebből eredő reakciókért, amelyek a cionista foglyok életét érintik

– tette hozzá a Hamász katonai  szárnyának szóvivője a Telegram üzenetküldő platformon kiadott nyilatkozatában.

(Reuters)

Az USA szerint Irán a héten támad

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn, hozzátéve, hogy értékelésük egybeesik az izraeli várakozásokkal.

John Kirby újságírók előtt egy sajtóbeszélgetésen kifejtette aggodalmát az eszkaláció lehetősége miatt, ugyanakkor megerősítette az Egyesült Államok támogatását Izrael védelmében, és arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban intenzív diplomáciai tárgyalások zajlottak a deeszkaláció érdekében.

A fehér házi illetékes kijelentette, hogy az Izrael és a palesztin Hamász közötti tűzszünetről csütörtökre Dohába tervezett tárgyalást megtartják, és arra várják a palesztin fegyveres szervezet delegációját is. Arra a felvetésre, hogy a Hamász hétfői bejelentése szerint képviselői nem lesznek ott a tűzszüneti tárgyaláson, John Kirby úgy fogalmazott, hogy „a mi meggyőződésünk szerint a Hamász ott lesz”.

John Kirby elismerte, hogy amennyiben Irán részéről valamilyen formában támadás érné Izraelt még csütörtök előtt, akkor az befolyásolhatja a tűzszünetre vonatkozó erőfeszítéseket is.

A nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó közvetlenül és hivatalosan nem erősítette meg a sajtóhírt, amely szerint Donald Trump republikánus jelölt elnökválasztási kampányát Irán részéről hackertámadás érte, de emlékeztetett arra a korábbi amerikai hírszerzési értesülésre, amely arról szólt, hogy Irán a kampány szereplőit célozva megpróbálja befolyásolni az amerikai választások demokratikus folyamatát.

John Kirby megerősítette, hogy az Egyesült Államok átcsoportosította erőit a közel-keleti térségben Izrael védelmében.

(MTI)

Kiosztotta egymást Netanjahu és a védelmi minisztere

Nyilvánosan vitába keveredett hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, Joáv Gallant. Utóbbi az izraeli média szerint ostobaságnak minősítette a kormányfő elképzelését, mely szerint Izrael háborús célja a Hamász elleni teljes győzelem. Netanjahu a Reuters szerint erre közleményt adott ki, amelyben azt írták:

Amikor Gallant átveszi az Izrael-ellenes narratívát, akkor rontja a túszmentés esélyeit.

A közlemény megerősíti, hogy a zsidó állam háborús célja továbbra is a „teljes győzelem”, vagyis a Hamász felszámolása, és a fegyveresek által tavaly elfogott maradék túsz kiszabadítása.

Ez Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági kabinet egyértelmű utasítása, ami mindenkit kötelez, még Gallantot is

– olvasható a közleményben.

Gallant nyilvános megrovása, már nem az első alkalommal történik. A védelmi miniszter többször összeütközésbe került Netanjahuval, és a kormánykoalíció részét képező nacionalista-fundamentalista vallásos pártokkal. Emlékezetes, hogy tavaly, még a gázai invázió előtt több ezres tüntetések zajlottak Izraelben, mert a kormányfő erősen korlátozni akarta a legfelsőbb bíróság jogköreit. Miután Joáv Gallant kifejezte ellenvetését, Netanjahu megpróbálta kirúgni a miniszterét, de végül a tüntetések miatt kénytelen volt visszavonulót fújni, és lemondani a – kritikusai szerint mélyen demokráciaellenes – terveiről.

A kormányfő és minisztere közötti nyilvános szócsata is jelzi, hogy az izraeli kormányt elmélyülő törésvonalak jellemzik. Mindez pedig akkor történt, amikor az izraeli vezetés katari és egyiptomi közvetítés mellett újra kísérletet tesz arra, hogy kiszabadítsa a még mindig fogva tartott mintegy 115 izraeli és külföldi túszt, akiket a Hamász ejtett foglyul még tavaly október 7-én, amikor véres támadást intézett Izrael ellen. Az akkori támadásban izraeli közlések szerint nagyjából 1200 ember veszette életét. A válaszul a Gázai övezet ellen indított átfogó offenzívában azóta már majdnem 40 000 ember halt meg, ezek nagy része civil volt.

Az ENSZ április 30-i adatai szerint a palesztin halálos áldozatok közül 24 686 embert név szerint is azonosítani tudtak. Az azonosított áldozatok

  • harminckét százaléka (7797 fő) volt gyermekkorú,
  • húsz százaléka (4959 fő) nő,
  • nyolc százaléka (1924 fő) pedig idős ember.

A katonai offenzíva halálos áldozatai között addig 10 006 férfit azonosítottak, ez mintegy 40 százalékot jelent az ENSZ adatsorában. Ebbe azok a férfiak is beletartoznak, akik nem harcoltak az Izraeli hadsereg katonái ellen.

A Hamász nem küld tárgyalókat a csütörtöki tűzszüneti tárgyalásokra, de az egyeztetés folytatódik

A Hamász vasárnap este közölte, nem tervez tárgyalókat küldeni a csütörtökön esedékes tűzszüneti tárgyalásokra – írta meg még vasárnap mások mellett a Times of Israel című lap. Ennek részben ellentmond, hogy izraeli források a CNN-nek vasárnap azt mondták, Jahja Szinvár, az iszlamista szervezet új politikai vezetője jelezte az egyiptomi és katari közvetítőknek, hogy érdekelt a tíz hónapja tartó háború befejezésében.

Az Al Jazeera szerint a Hamász a Telegram üzenetküldő platformon keresztül adott ki közleményt. Ebben azt írták: arra kérték a közvetítőket, hogy a korábbi tárgyalásokon alapuló tervet nyújtsanak be ahelyett, hogy új tárgyalásokat kezdenének a tűzszüneti megállapodásról. Ez azt jelenti, hogy „Biden május 31-i tűzszüneti javaslatán, a közvetítők, Katar és Egyiptom által május 6-án meghatározott kereteken, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2735. számú határozatán alapuló terv” alapján képzelik el a tárgyalásokra folytatását.

A Haaretz című baloldali izraeli lap hétfőn azt írta, hogy a Hamász küldötteinek vasárnap este bejelentett távolmaradása nem befolyásolja a csütörtöki tárgyalásokra való felkészülést. Vagyis a Gázai övezetben fogva tartott túszok és a tűzszünet érdekében közvetítő országok, valamint Izrael és a Hamász folytatja az egyeztetést.

A Haaretz forrásai azt mondták, hogy a Hamász nyilatkozata egyelőre nem jelenti a tárgyalások összeomlását.

A múlt héten az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar vezetői felszólították Izraelt és a Hamászt, hogy augusztus 15-én Kairóban vagy Dohában folytassák a tárgyalásokat a gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás véglegesítése érdekében. Izrael közölte, hogy küld tárgyalókat a találkozóra.

Az uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszterrel szemben

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszter ellen, aki a gázai palesztinok kiéheztetését szorgalmazza.

A szankcióknak az EU napirendjén kell szerepelniük

– írta Borrell az X közösségi oldalon vasárnap este megosztott bejegyzésében.

Borrell szerint Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír háborús bűnök elkövetésére buzdít azzal, hogy a palesztin civileknek szánt üzemanyag- és segélyszállítások leállítására szólított fel.

Miközben a világ tűzszünetet sürget a Gázai övezetben, Bengvír miniszter a civileknek szánt üzemanyag és segélyek elzárására szólít fel

– olvasható a bejegyzésben.

A főképviselő úgy véli, hogy „Becalel Smotrics izraeli pénzügyminiszter baljós kijelentéseihez hasonlóan ez is háborús bűnökre való felbujtás”.

Borrell korábban bírálta Smotrics kijelentését, miszerint „indokolt lenne erkölcsileg” kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását. A főképviselő felszólította az izraeli kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el “a háborús bűnök elkövetésére irányuló” kijelentésektől, és jóhiszeműen vegyen részt az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által támogatott tárgyalásokon az azonnali tűzszünet érdekében.

(MTI)

Felszólították Iránt, hogy ne támadjon

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is felszólította Iránt és a szövetségeseit, hogy ne támadja meg Izraelt, mert az tovább szítaná az indulatokat a Közel-Keleten, és megakadályozná a tűzszünetet és a túszok elengedését Gázában. Erről a három ország közös nyilatkozatot adott ki. Azt is hozzátették, hogy a gázaiaknak sürgősen szükségük van a humanitárius segélyre.

Olvasói sztorik