Élő Nagyvilág

Ukrán vezérkari főnök: már közel ezer négyzetkilométernyi orosz területet foglalt el Ukrajna

Roman PILIPEY / AFP
Roman PILIPEY / AFP

Az ukrán vezérkari főnök azt állítja, közel ezer négyzetkilométernyi orosz területet foglaltak el

Hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtartotta a Legfelsőbb Főparancsnokság vezérkari ülését, amelyen tájékoztatást kapott az ukrán fegyveres erők támadó műveletéről az oroszországi Kurszki területen. Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint az ülésen az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij elmondta, hogy

már majdnem 1000 négyzetkilométernyi orosz területet vontak ellenőrzésük alá. „Kézben tartjuk a helyzetet” – mondta Szirszkij.

Alekszej Szmirnov, az oroszországi Kurszk kormányzója korábban arról tájékoztatta Putyint, hogy 28 települést foglaltak el az ukránok.

(Ukrajinszka Pravda)

Putyin megígérte, kiszorítják az orosz területre betört ukrán erőket

Az orosz hadsereg ki fogja szorítani az ukrán csapatokat a „szuverén orosz területekről” – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn válaszul arra, hogy a múlt héten ukrán csapatok törtek be tankokkal és páncélosokkal Oroszország Kurszk tartományába.

Az ukrán erők még múlt kedden törték át az orosz határt, és a régió egyes nyugati területein söpörtek végig. A meglepetésszerű támadásnak orosz katonai bloggerek szerint valószínűleg az a célja, hogy Ukrajna jobb pozíciókat szerezzen az amerikai választások után novemberben várható tűzszüneti tárgyalásokon.

A szomszédos Belgorod régió kormányzója közben közölte, hogy a „határon folyó ellenséges tevékenység miatt” megkezdődött a civilek evakuálása a Krasznaja Jaruga körzetből.

Putyin az ukrán betörésről ezúttal a korábbiaknál részletesebben beszélt. Szerinte Ukrajna „nyugati gazdái segítségével” próbálja javítani tárgyalási pozícióját az esetleges tűzszüneti tárgyalások előtt, és igyekszik aláásni az orosz előretörést. Az orosz elnök biztonsági vezetőknek és a regionális kormányzóknak arról beszélt, hogy az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek a behatolás során.

Az ellenség minden bizonnyal méltó választ fog kapni, és minden kétséget kizáróan minden előttünk álló célt el fogunk érni

– tette hozzá. Putyin vélelme szerint Ukrajna megpróbálja megfélemlíteni az orosz társadalmat, és ezzel aláássa a stabilitást.

Kurszk régió megbízott kormányzója a Putyin találkozóján elmondta, hogy Ukrajna huszonkét települést ellenőriz a régióban, és hogy a behatolás mintegy 12 km mély és 40 km széles volt.

Az ukrán betörés után Moszkvában többen kételyeket fogalmaztak meg, amiért Ukrajna ilyen könnyen be tudott hatolni a kurszki területre.

(Reuters)

Bezuhant a rubel az ukrán betörésre

Tovább gyengült az orosz rubel a dollárral szemben hétfőn, amikor Oroszország részben evakuálta az Ukrajnával szomszédos újabb régió egyes körzeteit hat nappal azután, hogy Kijev a háború 2022-es kezdete óta a legnagyobb behatolást indította orosz területen.

Röviddel 9 óra után 2 százalékos gyengüléssel, 90,36 rubelen jegyezték a dollárt. Az ukrán támadás kezdete óta a rubel összesen 6 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Az euróhoz viszonyítva 2,0 százalékkal, 98,67-re gyengült a rubel jegyzése hétfőn délelőtt.  Az ukrán offenzíva a múlt héten kedd reggel kezdődött, amikor a kijevi hadsereg egységei átlépték a határt, és behatoltak a Kurszki területre.

(MTI)

Újabb régiót ürítettek ki

Hétfőn Oroszország második határmenti régiójából evakuálták a civil lakosságot. Kijev néhány napja hatolt be az orosz területre, és azóta sem sikerült visszatolni az ukrán katonákat Kurszkból a határok mögé. 2022 óta ez a legkomolyabb betörés Oroszország területére. Az oroszokat meglepetésként érhette a betörés, de mostanra a szomszédos Belgorod régiót is kiürítették. Az oroszok szigorították Kurszk, Brijanszk és Belgorod területén a biztonsági ellenőrzéseket.

Olvasói sztorik