Élő Nagyvilág

Zelenszkij elismerte, hogy az ukrán hadsereg betört Oroszországba

Ukrainian Presidency / ANADOLU / Anadolu via AFP
Ukrainian Presidency / ANADOLU / Anadolu via AFP

A háború tegnapi történéseiről itt olvashat.

Családi házra zuhantak egy orosz rakéta roncsai Kijev mellett, ketten meghaltak

Egy férfi és négyéves kisfia életét vesztette, mert egy lelőtt orosz rakéta roncsai rázuhantak családi házukra Kijev megyében, Bovari közelében – közölte vasárnap az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A férfi és a kisgyerek holttestét a ház romjai alól hozták ki a mentést végzők. Az éjjeli orosz támadásban még hárman megsebesültek – tette hozzá a katasztrófavédelem.

A Kijev megyei kormányzói hivatal közölte, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők újabb rakéta- és dróncsapást intéztek az ukrán főváros és környéke ellen. Kijev fölött a légvédelem mintegy tíz drónt lőtt le. A fővárosban nem sebesült meg senki és károk sem keletkeztek.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsoka a Telegramon arról számolt be, hogy Oroszország az éjjel négy észak-koreai gyártású KN-23 ballisztikus rakétával és 57 Sahid drónnal támadta meg Ukrajnát. Utóbbiakra a légvédelmi erők délig vadásztak és szinte mindegyiket lelőtték.

A déli Mikolajiv megye kormányzói hivatala vasárnap a Telegramon arról tájékoztatott, hogy előző nap az orosz hadsereg Ocsakiv települést ágyúzta, aminek következtében négy helybeli sebesült meg.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője közölte, hogy az éjjel az orosz erők a régió megszállt részéből intéztek támadást a megyeszékhely egyik tömegközlekedési vállalata ellen, trolibuszokban és épületekben keletkeztek károk, de senki sem sebesült meg.

Vasárnap reggel az orosz erők a donyecki régióban Kramatorszk városát ágyúzták, a megyei ügyészség közlése szerint öten sebesültek meg.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkiv megye kormányzója arról adott hírt a Telegramon, hogy az orosz erők az éjjel rakétacsapást mértek Zolocsiv településre, kigyulladt a helyi gyermek-és ifjúsági művészeti központ, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 591 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, hat harckocsit, 58 tüzérségi rendszert és 27 drónt.

(MTI)

Az ukrán hadsereg folytatta az előrenyomulást Kurkszban, állítja az orosz tisztviselő

Augusztus 11-ére virradó éjszaka ukrán szabotázs- és felderítő csoportok hatoltak be az oroszországi Kurszkban található Belovszkij körzet területére – állította Nyikolaj Volobujev, a régió vezetője.

Volobujev szerint „nagy pánikot” keltett az ukrán betörés, a helyzetet pedig „stabilnak, ugyanakkor rendkívül feszültnek” írta le.

Az orosz tisztviselő állításait független fél idáig nem hitelesítette.

A Belovszkij körzet mintegy 20 kilométerre fekszik a kurszki Szudzsa várostól, ahonnan állítólag ukrán csapatok augusztus 9-én egy videofelvételt tettek közzé, amelyen azt állítják, hogy a település külterületén vannak.

Az ukrán hadsereg augusztus 6-án hatolt be Oroszországba. A kijevi vezetés nem nyilatkozik az akcióról, így csak találgatni lehet, hogy az milyen célt szolgál, de tegnap este Zelenszkij elnök elismerte, hogy valóban ukrán reguláris erők harcolnak orosz földön.

(The Kyiv Independent)

Először beszélt a kurszki ukrán offenzíváról Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy országa hadserege hadműveleteket folytat az oroszországi Kurszk régióban. Szombat esti televíziós beszédében úgy fogalmazott, az ukrán hadsereg az „agresszor földjére” terelte a háborút. Ez az első alkalom, hogy az ukrán vezetés elismerte, hogy műveleteket folytat Oroszországban: korábban hivatalosan csak Putyin-ellenes paramilitáris csoportok törtek be az országba.

Zelenszkij köszönetet mondott a harcokban részt vevő ukrán harcosoknak, és elmondta, hogy az oroszországi műveleteket az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel is megvitatta.

Ukrajna bizonyítani fogja, hogy képes igazságot teremteni és kellő nyomást helyezni az agresszorra

– tette hozzá.

Az ötödik napja tartó ukrán offenzíva miatt már több mint 76 ezer embert evakuáltak Kurszk határ menti körzeteiből.

Miközben a jelentések szerint a tankokkal is megerősített ukrán csapatok 10 kilométer mélyen hatoltak be az orosz területekre, vasárnap reggel Kijevet és Szumit orosz légitámadás érte.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik