Sport

Curry-show végzett a franciákkal, olimpiai bajnok az amerikai férfi kosárlabdacsapat

Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Stephen Curry az elődöntő után a fináléban is brillírozott
Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Stephen Curry az elődöntő után a fináléban is brillírozott
Az Egyesült Államok válogatottja nyerte meg a párizsi olimpia férfi kosárlabdatornáját, a döntőben 98–87-re felülmúlva a házigazda Franciaországot. Stephen Curry az elődöntő után most is brillírozott, a végjátékban az ő hárompontosai adták meg a kegyelemdöfést a remekül küzdő francia csapatnak.

Az olimpia szombat esti programjának egyértelmű csúcspontja a férfi kosárlabdatorna fináléja volt: a szerbek elleni elődöntőt véres verejtékkel megnyert amerikai válogatottal a világbajnok németeket kiejtő házigazda francia csapat mérkőzött meg. Az első negyedben a franciák 11-10-re még vezettek, de az esélyesebb amerikaiak átvették az irányítást, és 20-15-re megnyerték a játékrészt. Az amerikai vezetés hét pont körül stabilizálódni látszott, de a franciák egymás után bevertek két triplát, majd egy zsákolással át is vették a vezetést (25-24), Steve Kerr időt is kért.

Az időkérés használt, az amerikaiak ismét kontrollálták a mérkőzést, bár a negyed legnagyobb pillanata kétségtelenül az volt, amikor Guerschon Yabusele „poszterre tette” LeBron Jamest, átzsákolva a veterán kosaraslegendán. Ettől meg James és társai nevettek utoljára: a szünetben az amerikaiak 49-41-re vezettek. A hazaiak szupertehetsége, Victor Wembanyama lenyűgöző teljesítményt nyújtott, ám a franciák kinti emberei pocsékul dobtak (2/13 mezőnyből, 1/9 triplából), így meg nehezen lehetett tartani a lépést.

A harmadik negyed két ponttal a hazaiaké lett, és ez azt jelentette, hogy az Egyesült Államok kicsi, 72-66-os fórból kezdhette a hajrát. A franciák végig látótávolságban maradtak, Yabusele büntetője után 3:30-cal a vége előtt 82-77-es amerikai vezetés állt az eredményjelzőn. Wembanyama 82-79-re szépített, és az utolsó három percet egylabdás állásból kezdték meg a csapatok.

Stephen Curry szokásához híven ekkor behintett egy hárompontost, Wembanyama hibázott távolról, Kevin Durant leszedte a lepattanót, és fault után bedobott két büntetőt. A franciák visszakapaszkodtak, hogy pillanatokon belül ismét nyolc pont legyen a különbség… (87-79). Curry újabb három triplát szórt, egy kis trash talkot is bevetett („Nem tudtok őrizni!” – szólt ki), és ezzel eldőlt a mérkőzés.

A tokiói olimpiához hasonlóan a franciák ismét nagyon megnehezítették az amerikaiak dolgát, de a favorit győzött 98-87-re.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Wembanyama lett 26 ponttal, de csak Yabusele (20) és Nando de Colo (12) dobott rajta kívül a franciáknál tíznél több pontot. Az amerikaiak kulcsembere a 24 pontos Curry volt (az elődöntőben 9, a döntőben 8 triplát dobott be…), Kevin Durant és Devin Booker 15-15, LeBron James 14 pontot tett a közösbe.

Az Egyesült Államok válogatottja 17. alkalommal és sorozatban ötödször nyerte meg a férfi kosárlabdatornát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik