Élő Nagyvilág

Több mint 76 ezer orosz menekült el lakhelyéről a kurszki ukrán betörés óta

AFP
AFP

Már 76 ezer orosz menekült el lakhelyéről a kurszki régiót ért ukrán támadás miatt

Több mint 76 ezer embert evakuáltak a kurszki régió határ menti körzeteiből – közölte a regionális vészhelyzeti minisztérium a The Moscow Times szerint.

A kitelepítettek közül több mint 16 ezren kértek ideiglenes szállást csak Kurszk városában – közölte Igor Kutsak kurszk polgármestere hivatalos Telegram csatornáján.

Napról napra növekszik az ideiglenes befogadó központokba érkezők száma

– mondta Kutsak.

Az orosz területre betört ukránok megközelítették a kurszki atomerőművet

Továbbfolytatódtak a harcok az oroszországi Kurszki területen, miután az ukrán csapatok kedden meglepetésszerűen benyomultak a határ menti térségbe – közölte orosz katonai bloggerek beszámolói alapján az MTI.

Az ukrán erők kedden harckocsikkal és más páncélozott járművekkel törtek be az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok pedig már közelednek a térségben található kurszki atomerőműhöz a közlések szerint.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel újabb videót tett közzé, amely fokozott katonai jelenlétet mutat a térségben. A felvételen látható, amint harckocsik pozíciókat foglalnak el, hogy megsemmisítsék az ukrán csapatokat. A minisztérium szerint az orosz erők számos ukrán dróntámadást is visszavertek a térségben.

Jelenleg a helyzet stabilizálódott

– írta Alekszandr Harcsenko, orosz katonai blogger a Rybar Telegram-csatornán közzétett helyzetjelentésében. Véleménye szerint az orosz egységek folytatják előrehaladásukat.

Szudzsa áll, a parancsnokság mindent megtesz, hogy megtisztítsák a várost az ellenségtől

– írta Harcsenko, hozzátéve. hogy „ha az ellenség nem összpontosít váratlanul jelentős erőket egy helyre, akkor azt mondhatjuk, hogy a válság tetőpontján már túljutottunk”.

Pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója közölte, hogy az orosz területen végrehajtott ukrán hadművelettel kapcsolatban az amerikai kormányzat képviselői már tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról és arról, hogy mi zajlik pontosan. Kirby azonban nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról számolt be, hogy mintegy háromezer embert kimenekítettek, 1500-at pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

Lukasenka szerint Ukrajna megsértette Fehéroroszország légterét

Ukrajna pénteken megsértette Fehéroroszország légterét, a fehérorosz légierőt riadóztatták, amely a légi célpontokat megsemmisítette – közölte szombaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Belta fehérorosz hírügynökség jelentése szerint.

Fehéroroszország a kijevi hatóságok tudomására hozta, hogy az ukrán oldalról érkező fenyegetések nem maradnak válasz nélkül – mondta Lukasenka. Az elnök nem pontosította, hogy milyen légi célpontokról van szó, valószínűleg drónok voltak. Lukasenka elmondta, hogy Minszk tájékoztatta Oroszországot a fehérorosz légtérbe berepülő légi eszközökről, melyek egy része átrepült Oroszország fölé, ahol az orosz légvédelem megsemmisített őket Jaroszlavl térségében.

Gáztranzitállomást foglalhattak el az ukránok Oroszországban

Az ukrán médiában közzétett videó szerint ukrán katonák elfoglalták az oroszországi Kurszk térségében található Gazprom-tulajdonú gáztranzitállomást. Egy katona a videóban arról beszélt, hogy Szudzsa városát ellenőrzésük alá vonták, „a város nyugodt, minden épület épségben van” – írja a Reuters.

Az ukrán hadsereg és Volodimir Zelenszkij elnök egyelőre nem szólalt meg a Kurszk térségébe történt fegyveres behatolással kapcsolatban.

Szankcióval sújtotta az Egyesült Államok Fehéroroszországot

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéssel sújtott több tucatnyi fehérorosz vállalkozást és magánszemélyt az Oroszország elleni szankciók megsértéséért – jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint az intézkedést az Egyesült Királyság és Kanada kormányával összhangban hozták. A washingtoni bejelentés alapján szankció hatálya alá került 19 magánszemély, valamint 14 vállalkozás és egy a szankciók kijátszásában részt vevő repülőgép.

A büntetőintézkedések indokai közé sorolják az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt kirótt szankciók kijátszása mellett azt is, hogy az érintettek anyagi előnyhöz segítettek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök belső köréhez tartozó embereket. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Kanadával, az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval közös közleményben szólította fel a fehérorosz kormányt, hogy engedje el – a közlemény szerint – az országban politikai okokból bebörtönzött 1400 embert.

A nyugati hatalmak nyilatkozata kilátásba helyez további büntetőintézkedéseket a demokratikus értékek megsértése miatt, és kifejezi az aláírók szolidaritását a fehérorosz emberek mellett, négy évvel az – a dokumentum megfogalmazása szerint – elcsalt elnökválasztást és az emberi jogok megdöbbentő mértékű megsértését követően.

Orosz katonai konvojt semmisített meg az ukrán hadsereg Kurszk megyében

Az ukrán erők az éjszaka folyamán rajtaütöttek egy orosz konvojon Oroszország Kurszk tartományában, miközben a Kreml közölte, hogy további erőket vezényel át a térségbe, hogy megpróbálja felszámolni a négy napja tartó ukrán behatolást, amely súlyosan ártott a hitelességének – írja a The Guardian.

Orosz katonai bloggerek által terjesztett videón egy megsemmisült konvojt látni, néhány teherautó belsejében pedig holttesteket. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy rakétákat, tüzérséget és harckocsikat helyez át a kurszki régióba.

Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott kormányzója elmondta, hogy Moszkva reggel szükségállapotot hirdetett, és arra kérte a lakosokat, hogy „maradjanak nyugodtak és őrizzék meg harci szellemüket, támogassák egymást, ne engedjenek a pániknak és a csüggedésnek”. Eddig állítólag 3000 orosz civilt evakuáltak a harcok elől.

Olvasói sztorik