Belföld

Ha meglesz a rendőröknek a Novamobil, nem kell majd az igazoltatáshoz a személyi

MTI
MTI

Néhány hét múlva a rendőrök már nem feltétlenül kérik a személyes okmányokat, az igazoltatásnál az okostelefonunkat is használható lesz, miután elindul a digitálisállampolgárság-program.

Minden 14. életévét betöltött, személyazonosító okmánnyal és a digitálisállampolgárság-alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal rendelkező személy igénybe veheti a nemzeti digitálisirattárca-szolgáltatást.

A rendőrség arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyek igazoltatása – ha a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik majd.

A kód alapján az igazoltatott személy adatait az intézkedő rendőr által kiválasztott adatbázisokban a rendszer automatikusan ellenőrzi, eredményét pedig a Novamobil nevű eszközön megjeleníti.

A rendőrség szerint az igazoltatás alá vont személy csak akkor kötelezhető hatósági igazolvány bemutatására, ha „a digitális okmány adatainak vagy az adattároló kód alapján a közhiteles nyilvántartásból megjeleníteni kívánt adatoknak a megismeréséhez, illetve ellenőrzéséhez szükséges műszaki feltételek az igazoltatás során nincsenek biztosítva”.

Ezenkívül digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amit az Európai Unió minden tagországában elfogadnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik