Nagyvilág

Három napot kapott a svéd nagykövet Mali elhagyására

A mali junta három napot adott a svéd nagykövetnek az ország elhagyására, miután Stockholmban bejelentették a fejlesztési segélyek megszüntetését az Oroszországhoz közeledő nyugat-afrikai országnak, írja az MTI.

A bamakói külügyminiszter azzal indokolta Kristina Kuhnel kiutasítását, hogy a nemzetközi fejlesztési együttműködésért és kereskedelemért felelős svéd miniszter, Johann Forssell „ellenséges” kijelentést tett Mali irányában.

Nem lehet támogatni Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját, és ezzel egy időben évente több száz millió (svéd) korona értékű fejlesztési segélyt felvenni. A kormány ezért úgy döntött, hogy 2024-ben fokozatosan megszünteti a Malinak folyósított fejlesztési segélyeket

– közölte pénteken az X-en a svéd miniszter. A tárcavezető szóvivője később hozzátette, hogy a fejlesztési segély megszüntetéséről még decemberben született döntés, humanitárius segélyt továbbra is folyósítanak.

Svéd diplomáciai források szerint a kétoldalú „fejlesztési együttműködési stratégia” 190 millió dollár svéd támogatást irányzott elő Malinak a 2021-25-ös évekre.
Svédország egyébként júniusban már elhatározta bamakói nagykövetségének 2024 végéig történő bezárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik