Tudomány

Meglepő diéta segíthet a cukorbetegeknek

Guido Mieth / Getty Images
Guido Mieth / Getty Images

Jelenleg nem létezik gyógymód a 2-es típusú cukorbetegségre, amely világszerte több mint félmilliárd embert érint. Az azonban köztudott, hogy az életmód megváltoztatásával, az egészséges táplálkozással jelentős lépést tehetünk a remisszió, a tünetmentesség irányába, írja a ScienceAlert.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) egy éven át tartó diabéteszprogramjának előzetes eredményei azt mutatják, hogy egy személy napi étrendjének teljes átalakítása a betegek 32 százalékánál hozhat jelentős javulást. A tesztek szerint az alacsony energiatartalmú, mégis tápláló étrend levesek és turmixok formájában jelentős fogyáshoz vezethet a betegek negyedénél.

Ebben a csoportban a cukorbetegség hosszú távú remissziója elérte a 86 százalékot.

A Lancet Diabetes and Endocrinology szaklapban megjelent kutatás szerit a kontrollált, klinikai környezeten kívül is lehetséges véghez vinni a fogyást, bár nagy valószínűséggel kisebb mértékben.

A kísérlet első három hónapjában a betegek beleegyeztek abba, hogy a szokásos étkezéseiket levesekkel és turmixokkal helyettesítsék, amelyek összesen napi 800 vagy 900 kalóriát tesznek ki. Ezután arra tanították őket, hogy az év hátralévő részében lassan, fokozatosan vezessenek be élelmiszereket az étrendjükbe. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy követelményeket teljesítő 710 résztvevő közül 27 százalék mutatott remissziót a 2-es típusú cukorbetegség tekintetében az év végére.

Kapcsolódó
Ezért érdemes kerülni a felvágottakat, a kolbászt, a szalonnát
Számos betegség megelőzhető, ha csökkentjük a feldolgozott húsok fogyasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik