Tudomány

Világrekordot döntött Apollo, a beszélő papagáj

Salsabila Rahma Ayu / Getty Images
Salsabila Rahma Ayu / Getty Images

Világrekordot állított fel a közösségi oldalak népszerű madara, Apollo – írja az IFLScience. A négyéves szürke jákópapagáj három perc alatt 12 objektumot azonosított sikeresen 2023. december 18-án. Teljesítménye immár hivatalosan is Guiness-rekord.

A madár a floridai Dalton és Victoria Masoné, mindketten tartalomkészítők. Apollo TikTok-profilja 2,8 millió követővel büszkélkedhet, és számos videója milliós nézettséget produkál, de YouTube-csatornájának is több mint 1,3 millió feliratkozója van.

A madárnak olyan objektumokat kellett felismernie, mint a bogár, könyv vagy zokni.

Gazdái úgy vélik, hogy az állat még többet tanulhat.

Apollót 2020-ban vásárolták meg, a háztartásban két rozsdássapkás papagáj él még. Apollo érkezése óta a pár Dr. Irene Pepperberg módszereivel és kedvenc jutalmával, a pisztáciával tanítja a madarat. Dr. Pepperberg híres az etológia területén az Alex nevű szürke jákópapagájjal végzett vizsgálatai miatt.

Alex rendkívül intelligens volt, többek között hatig tudott számolni, és számos tárgyat és színt felismert. Az állatot olyan módszerrel tréningezték, amelyben egy ember tanítja a madarat, egy másik pedig mellette tanul, és modellezi a helyes válaszokat. Apollónál is ezt a megközelítést alkalmazták.

Masonék annyit tanítanak neki, amennyi a mindennapi életbe belefér, és azzal foglalkoznak, amire Apollo éppen összpontosít. A pár munkájával a természetes intelligenciára próbálja felhívni a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik