Élő Nagyvilág

Az ukránok betörtek Oroszországba, Putyin védelmi tanácskozást hívott össze

Governor of Kursk Region / AFP
Governor of Kursk Region / AFP

Az előző nap fontosabb eseményeiről szóló hírfolyamunk itt olvasható.

Továbbra is zajlik az Oroszországba betörő ukránok akciója, Putyin védelmi embereivel tanácskozott

Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmi és rendészeti tisztviselőket hívott össze megtárgyalni az aktuális helyzetet, miután az orosz területre behatoló ukrán csapatok már második napja végeznek műveleteket Kurszk régióban. Egyes források szerint a támadó ukrán egység háromszáz katonából, tankokból és más páncélozott járművekből áll(t), és a határtól 15 kilométerre, északra nyomultak előre egy autópálya mentén.

A hivatalos orosz közlések szerint légi- és rakétacsapásokkal, tüzérségi tűzzel próbálták feltartoztatni az ukránokat, 260 katonát megöltek, és 50 páncélozott járművet is kilőttek. Ezzel együtt a különböző forrásokból, köztük az eseményeket általában szorosan követő orosz katonai bloggerek információi alapján nehéz pontosan meghatározni, jelenleg mi a helyzet.

Alekszej Szmirnov, Kurszk oblaszt megbízott kormányzója szerint 300 civilt helyeztek el ideiglenes szálláson múlt este.

Ukrajna továbbra sem közölt információkat a támadás állásáról, a vezetés valószínűsíthetően  nem akarja a szándékait kiteríteni az asztalra. Az ukránok a váratlan akcióval azt kísérelhetik meg, amit az oroszok korábban többször is bevetettek, és elterelnék az agresszor erőforrásait a donbaszi frontról.

Orosz ágyútűz Donyeckben: négy ember meghalt

Ágyúval lőtte Oroszország a kelet-ukrajnai frontvonalban lévő Donyeck régiót. Emiatt legalább négy ember meghalt – írja a Reuters Vagyim Filaskin ukrán regionális kormányzóra hivatkozva. Eszerint Antonivka községben egy idős férfi és egy nő veszítette életét minteg öt kilométerre a harci zónától.

Egy másik támadásban szintén egy férfit és egy nőt öltek meg Mihajlivka településen.

A donyecki régiót az orosz csapatok részben megszállás alatt tartják, ami miatt rendszeressé váltak a légicsapások és az ágyútűz a területen.

Már repülnek az F-16-osk az ukrán égbolton

Az ukrán pilóták megkezdték a repülést a Nyugatról kapott F-16-os vadászgépekkel – tudatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Közlése szerint a sugárhajtású gépeket belföldi műveletekhez veszik igénybe.

„Az F-16-osok Ukrajnában vannak. Megcsináltuk. Büszke vagyok a srácainkra, akik megtanulják ezeknek a repülőgépeknek a használatát, és már is elkezdték használni őket a hazánk érdekében

– idézte a Reuters hírügynökség az ukrán elnököt, aki minderről egy légitámaszponton beszélt. A támaszpont pontos helyét biztonsági okokból azonban nem közölték.

Ukrajna mindeddig a szovjet korszakból hátramaradt, elöregedett harci repülőgépekből álló flottára támaszkodott, amely fejlettségben is elmaradt az oroszok nagyobb létszámú flottájától. A repülőgépek érkezése emiatt mérföldkő Ukrajna számára.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy hány F-16-os áll az ukrán légierő rendelkezésére, az is jósolhatatlan, hogy ezek milyen tényleges hatást  gyakorolnak a légvédelem megerősítésére vagy és a harctérre.

Rajtaütött az ukrán katonai hírszerzés egy oroszok által ellenőrzött szigeten

Az ukrán katonai hírszerzés szerdán megerősítette, hogy rajtaütést hajtottak végre a Fekete-tenger északnyugati részén, az oroszok által ellenőrzött Tendra-homokpajzsnál – írja a Reuters. Közlésük szerint megrongáltak orosz katonai eszközöket és létesítményeket, és a rajtaütésnek áldozata is volt.

Kedden az oroszok által telepített kollaboráns hatóságok erről úgy számoltak be, hogy ukrán szabotőrök a tenger felől próbáltak partra szállni. Herszon régió megszállt részének oroszok által kinevezett kormányzója azt állította, hogy az ukránok tizenkét gyorsmozgású hajóval támadtak, ezek közül nyolc csapatokat, további négy pedig tüzérségi támogatást szállított.

Az ukrán katonai hírszerző szolgálat állítja, hogy nem szenvedtek veszteségeket, de az orosz fél szerint három hajó a legénységével együtt elpusztult.

A homokpajzs Herszon régió déli partjainál fekszik, és Ukrajna fontosnak tartja a Fekete-tengerhez való hozzáférése szempontjából. Az ukránok februárban is támadást kíséreltek meg ugyanitt. Az orosz védelmi minisztérium akkor azt közölte, hogy az ukrános akár katonát is veszíthettek a sikertelen partraszállásban. Az ukrán különleges erők szerint viszont, néhány harcosuk halt meg a harci bevetésen, de a halálos áldozatok számát nem ismertették.

Az ukrán légierő: 30-ból 30 orosz harci drónt lőttek le az éjszaka

Az ukrán légierő szerdára virradóra hét ukrán régió felett lőtt le Oroszországból indított harci drónokat. A Telegram platformon közöltek szerint a harminc drón mindegyikét sikerült megsemmisíteni. A légierő

  • Mikolajiv régió felett 14,
  • Hmelnyickij régió felett 4,
  • Cserkaszi régió felett 4,
  • valamint a Vinnyicai régió felett szintén 4 drón leszedéséről számolt be

A kijevi regionális hatóságok szerda reggel arról adtak tájékoztatást, hogy a légvédelem célpontokkal került kapcsolatba, de részleteket nem közöltek sem a támadásról, sem annak utóéletéről.

Mikolajiv régióban a légitámadás két helyen okozott tüzet, de ezeket azóta eloltották. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Hmelnyickij régióban, a dróntörmelékek raktárakat és egy műhelyt rongáltak meg. Cserkaszi és Vinnyica régiókból sem károkról, sem áldozatokról nem érkezett jelentés.

Szumi régió kormányzója szerda reggel közölte, hogy az éjszaka ballisztikus rakétát lőttek le. Az ukrán légvédelem a reggeli híradásában ugyanakkor nem közölt részleteket arról, hogy Oroszország rakétákkal támadta volna Ukrajnát.

(Reuters)

Az orosz külügy szerint nyilvánvalóan a polgári lakosság ellen irányul az ukrán támadás

Terrorcselekménynek minősítette a Kurszk régió elleni ukrán támadást Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az orosz állami propaganda részeként működő RIA hírszolgáltató szerint.

Ez egy újabb terrorcselekmény

– idézték a Szputnyik rádiónak adott nyilatkozatát. Az orosz külügyi szóvivő az ukrán támadásról szólva hozzátette: „Nyilvánvalóan a békés lakosság, a polgári lakosság ellen irányul”.

(Reuters)

Határmenti orosz területeket támadtak, több halott

Oroszország még kedden közölte, hogy Ukrajna páncélosokkal indított támadást a kurszki határrégió ellen, orosz területen. Alekszej Szmirnov, a régió megbízott kormányzója a Telegramon posztolt arról, hogy Ukrajna szerdán is folytatta a terület elleni légitámadásokat, és a légvédelmi rendszerek szerdára virradóra legalább öt harci drónt megsemmisítettek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy tartalékosokat küldött a helyszínre, hogy segítsenek visszaverni a több száz ukrán harcost, akiket tankok támogattak az szárazföldi behatolásban orosz területre. Alekszej Szmirnov a Reuters szerint úgy fogalmazott, hogy a helyzet „uralható”. Orosz közlések szerint a kedden indított harcokban összesen öt ember halt meg, köztük két mentős, és legalább húsz ember – azon belül hat gyerek – megsérült.

Ukrajna hivatalosan nem nyilatkozott a történtekről, jóllehet az ukrán határ felől nézve árulkodó nyomai vannak a katonai akciónak – állapította meg a hírügynökség.

Az ukrán vezérkar kedden említést sem tett Oroszországon belüli támadóműveletekről. Hivatalos orosz közlések szerint legfeljebb háromszáz ukrán harcos, tankokkal támogatva támadott meg határ menti egységeket két kurszki településen, Nyikolajevo-Darjinoban és Olesztenjában.

Orosz közlés szerint az egyik támadás a határ menti várost, Szudzsát érte. Szmirnov közölte, hogy a városon kívül egy ukrán harci drón talált el egy mentőautót, és megölte a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesített egy orvost.

Egy vezető ortodox pap arról is beszámolt, hogy az ukrán lövedékek felgyújtottak egy templomot és más épületeket egy nagy kolostorban Szudzsa külterületén, személyi sérülés azonban nem történt.

A kurszki régióban van atomerőmű is, de Szmirnov szerint a létesítmény zavartalanul működik.

Az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítettek három olyan drónt is, amelyeket Ukrajna a Belgorodi területre, valamint egyenként kettőt a Voronyezsi és a Rosztovi régió felé indított – ismertette az orosz védelmi minisztérium.

A Voronyezsi régióban – Moszkvától több száz kilométerrel délre – a drónok több lakóházat és autót is megrongáltak – közölték a regionális hatóságok.

Alexej Szmirnov bejegyzéseiből úgy tűnik, hogy Ukrajna több hullámban indított drónokat, ami tíznél több légiriadót eredményezett az elmúlt huszonnégy órában.

Olvasói sztorik