Belföld

Egy 77 éves nagymama volt a csempészcigarettát terítő társaság feje

A Heves Vármegyei Főügyészség vádirata szerint egy 77 éves siroki nő a 2020-as évek elején úgy döntött, hogy az ország területére költségvetési csalás elkövetése útján behozott zárjegy nélküli dohánygyártmányokat fog beszerezni továbbértékesítés céljából – közölte az ügyészség.

Mint írták, az ezt követően ismeretlen körülmények között folyamatosan vásárolt cigarettát a lakóházának udvari fészerében, egy műanyag hordóban tárolta. A NAV munkatársai 2021 áprilisában itt helyiség-ellenőrzést tartottak, melynek során lefoglalták az akkor ott található, összesen több mint kétmillió forint értékű dohányárut.

Az idős asszonyt azonban ez nem tartotta vissza attól, hogy folytassa bűnös tevékenységét, sőt 2021 novemberétől abba a vele egy háztartásban élő fiát is bevonta. Annyiban azonban óvatos volt, hogy ekkor már ismerőse, egy másik idős nő szomszéd faluban található házánál rejtette el az árut, amiért havi díjat fizetett a tulajdonosnak.

Ettől kezdve innen szállította el és terítette szét a zárjegy nélküli dohánytermékeket, amiben fiatalkorú unokája is a segítségére volt.

A NAV ezen a helyszínen 2022 nyarán több mint tízmillió forint értékű tiltott árut foglalt le.

De az ügyészség szerint az asszonyt még ez sem akadályozta meg a bűncselekmény-sorozat folytatásában. 2023 februárjában továbbra is folyamatosan értékesítette az egyes vádlott-társai közreműködésével Nyíregyházán megszerzett, ám akkor már Sirokban bértárolt zárjegy nélküli jövedéki termékeket egy további vádlott, valamint mások számára. Mindez addig folytatódott, amíg a vádlotti családtagokat egy egri buszmegállóban tetten nem érték pakolás közben az adóhatóság járőrei, akik már hosszabb ideje megfigyelték őket.

A járási ügyészség a vádiratában a kereskedésben főszerepet játszó két siroki és egy nyíregyházi terhelt esetében végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra tett indítványt, míg több közreműködővel szemben felfüggesztett szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést indítványozott, egyes lefoglalt járművek és dohánytermékek elkobzása mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik