Sport

A világot megosztó Iman Helif bejutott az olimpiai döntőbe

Matthew Stockman/Getty Images
Matthew Stockman/Getty Images

Egyhangú pontozással megnyerte az olimpiai elődöntős meccsét Iman Helif, a női bokszoló, akit a fél világ kizáratna a tornáról.

A Hámori Lucát korábban legyőző ökölvívó és akkor került a figyelem középpontjába, amikor 46 másodperc után feladta a küzdelmet ellen Angela Carini. Helifet azzal gyanúsítják, hogy Y kromoszómája is van, valamint magas a tesztoszteronszintje, amelyek miatt a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) nem engedte indulni a világbajnokságon. Ezeket a vádakat azonban az IBA nem bizonyította soha, a legutóbbi sajtótájékoztatóján pedig a vezetői elmondták, hogy nem is fogják bemutatni a teszteket, amelyekre hivatkoznak.

Az olimpián azonban nem az IBA szervezi az ökölvívó tornát és engedélyezték Helif indulását, aki a korábbi versenyeivel ellentétben élt a lehetőséggel. Carini és Hámori után ezúttal a thaiföldi Janjaem Suwannaphenggel találkozott és végül egyhangú pontozással, 5-0-val verte őt is az afrikai bokszoló. Az csak szerdán derül ki, ki lesz majd Helif döntős ellenfele.

Kapcsolódó
Egy éve figyelmeztetést kapott a NOB a bokszolókról, de a teszteket azóta is illegitimnek tekintik
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint az IBA szándékosan szította az ellenségeskedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik