Kultúra

500 millió forintból készül a közelmúlt Magyarországába helyezett Ványa bácsi-feldolgozás

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs

Forog a tévéfilm Csehov klasszikus darabjából Kálomista Gábor családi cége, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A Ványa bácsi – Buborékkeringő című, a közelmúlt Magyarországába helyezett alkotás jövő januártól lesz látható a Dunán.

2000 táján játszódik a történet, amikor a rendszerváltás eufóriája már elmúlt, és többen érzik, hogy nem történt meg, amire vágytak. Szereplőinket ebbe a süppedt állapotba helyeztük át az eredeti csehovi környezetből és korból

– mondta Fazakas Péter rendező a tahitótfalui Bodor majorban hétfőn tartott sajtónyilvános forgatási napon az MTI-nek. Mint kiemelte, a csehovi darab mondanivalója örök érvényű, mindenkinek szól. „A most forgó tévéfilm inkább egy élvezhető film, mint színházi adaptáció” – tette hozzá a rendező, pedig a film a Thália Színház Télikertjében repertoáron lévő Ványa bá című előadás alapján készült, sőt színészeit is onnan kölcsönözte.

Kálomista Gáborral, a tévéfilm másik producerével régóta gondolkodtunk azon, hogy egy futó színházi darabból készítsünk filmet. Az új fordításban bemutatott, szépirodalmi alapú előadás kiváló alap volt ehhez, és sokat segített, hogy a Nemzeti Filmintézet finanszírozása mellett az MTVA beszállt koprodukciós partnerként. A közmédiával együttműködésben már sokszor csináltunk szépirodalmi átiratokat

– mondta Helmeczy Dorottya, a film egyik producere (Kálomistával legutóbb a S.E.R.E.G. című sorozaton dolgoztak együtt). Cselekményében azért a Ványa bácsi – Buborékkeringő jelentősen eltér a színházi megvalósítástól, bár az alapvető csehovi gondolatokat megtartották.

A producer az MTI-nek elmondta: a tévéfilm 500 millió forintból készül, hasonló összegből, mint korábban az általuk készített tévéfilmek. Megjegyezte, hogy ennyi pénzből jó tévéfilmet lehet készíteni, megszokott filmes technikával, nemzetközi szabványokkal, másfél órában, amit a streamingszolgáltóknak is el lehet adni, fesztiválra is lehet nevezni.

A két főszerepet Görög László (Iván – azaz Ványa bácsi) és Czakó Julianna (Léna) alakítják, a további szereplők között van Szervét Tibor (Jakab), Szabó Győző (Doktor), Molnár Piroska (Rozália), Csarnóy Zsuzsanna (Mária) és Bede-Fazekas Szabolcs (Csimi) is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik