Élő Nagyvilág

The Jerusalem Post: Irán Szijjártóval üzente meg, hogy Izrael megtámadására készül

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Borell: A Közel-Kelet „eddig ismeretlen méretű háború szélén áll"

Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt írta az X-en, hogy a Közel-Kelet a növekvő feszültség miatt egy „eddig ismeretlen méretű háború szélén áll”. Azt írta, hogy mindannyiunk feladata, hogy  megakadályozzuk az újabb katasztrófát. „Az előre vezető út nagyrészt konszenzusos: tűzszünet a Gázai övezetben, most. Mindazokat, akik a de-eszkaláció útjában állnak, felelősségre kell vonni” – tette hozzá.

„Kínzótáborok" – A palesztin rabok rendszerszintű erőszakról számoltak be az izraeli börtönrendszerből kikerülve

A Guardian interjúkat készített Izraelből szabadult palesztin foglyokkal, akik arról számoltak be, hogy a verésektől és szexuális erőszaktól kezdve az éheztetéssel felérő adagokon át a megaláztatás, illetve a visszaélések egyéb formái normálissá váltak az izraeli börtönrendszerben. Arról beszéltek, hogy a fogdákban gyakran megtagadják tőlük az orvosi ellátást, továbbá az alapvető szükségleteket, mint a víz és a napfény, vagy az olyan higiéniai eszközöket, mint a szappan és a női egészségügyi betétek.

Az izraeli B’Tselem jogvédő szervezet új, Üdv a pokolban című jelentése szerint

az „intézményesített bántalmazás” politikájának tekinthető az, ahogyan a palesztin rabokat kezelik, a börtönöket pedig az általuk feltárt körülmények miatt innentől a „kínzótábor” kifejezéssel kellene leírni.

A nemzetközileg elismert, jeruzsálemi székhelyű B’Tselem munkatársai hónapokon át tartó kutatásuk részeként 55 volt rabbal interjúztak, akiket 16 különböző, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által működtetett börtönökben tartottak fogva, hogy feltérképezzék az ellenük elkövetett erőszak természetét és mértékét. „Izraeli-palesztin szervezetként kényelmetlen azt mondani, hogy Izrael kínzótáborokat működtet. De rájöttünk, hogy ezzel nézünk szembe” – mondta Yuli Novak, a szervezet igazgatója.

Az Izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat azt állította, hogy a törvényeknek megfelelően működnek, és nincsenek tudatában a  visszaéléseknek. Az IDF „egyenesen visszautasította” a fogvatartottakkal szemben elkövetett „rendszeres visszaélésekre vonatkozó állításokat”, és azt is állították, hogy ezeket alaposan kivizsgálták.

Az izraeli hadsereg szerint a fogvatartottak körülményei jelentősen javultak a háború alatt.

A Hamász által elkövetett október 7-i terrortámadás óta több beszámoló is készült a palesztin fogvatartottakkal szembeni önkényes, kegyetlen és megalázó bánásmódról. A külvilág azonban csak a sajtó és a jogvédők kutatásain keresztül kaphat bepillantást az izraeli börtönrendszerben uralkodó állapotokba, mivel a jogászoktól, a családtagoktól és a Vöröskereszt ellenőreitől is megtagadták a belépést.

Palesztin fegyvereseket ölt meg az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Izraeli katonák megöltek négy palesztin fegyverest, és legkevesebb hét másikat megsebesítettek egy kedd hajnali ciszjordániai akcióban – közölte a terület közigazgatását irányító Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma.

A katonai akció az északi al-Akaba faluban történt. A halottak között egy 14 éves fiú is van, és a sebesültek közül kettőnek az állapota súlyos – tette hozzá a minisztérium.

Az izraeli hadsereg (IDF) egy másik kommandója razziát tartott a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában körözött palesztinok után kutatva, és ott is fegyveres összetűzésbe keveredett – közölték, de esetleges veszteségekről nem tettek említést.

(MTI)

Irán Szijjártóval üzente meg, hogy Izrael megtámadására készül

Irán úgy döntött, hogy megtámadja Izraelt – mondta Israel Katz külügyminiszter. Irán üzenetét Szijjártó Péter magyar külügyminiszteren keresztül juttatta el Izraelbe – írja a The Jerusalem Post.

Szijjártó Péter felhívta Katzot, akinek elmondta, hogy az információt Ali Bagheri megbízott iráni külügyminisztertől kapta.

Irán arról tájékoztatott bennünket, hogy Izrael megtámadására készül

– mondta Katz. Az Egyesült Államok információi szerint az iráni támadásra a következő 48 órában kerülhet sor.

Olvasói sztorik