Tudomány

Képesek lehetnek a beszédre a csimpánzok

Fiona Rogers / Getty Images
Fiona Rogers / Getty Images

Egy új tanulmányban a kutatók régi felvételeket elemezve arra jutnak, hogy a csimpánzok bizonyos körülmények között megtanulhatnak emberihez hasonló szavakat – írja a The Independent. A szakértők úgy vélik, hogy az állatok rendelkeznek azokkal az alapvető agyi építőelemekkel, amelyek lehetővé teszik a babák gügyögésére emlékeztető hangadásokat.

A csapat szerint eredményeik megerősítik, hogy az emberszabású majmok hangképzési képességeit alábecsülik.

A kutatók régóta vizsgálják a kérdést, hogy vajon miért az ember az egyetlen főemlős, amely képes a beszédre, annak ellenére, hogy egyes rokonaink, így a gorillák és a bonobók gesztusokkal és hangokkal tudnak kommunikálni. A legelfogadottabb feltételezések szerint az eltérés oka a torokban mutatkozó, valamint az agyon belüli különbségek lehetnek.

Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a csimpánzok a majmok között kivételesek lehetnek, és speciális körülmények között, kezdetleges szinten beszélhetnek. Egy évtizedekkel ezelőtti kísérletben például egy férj és feleség örökbefogadott csimpánzukkal ki tudott mondatni olyan egyszerű szavakat, mint amilyen a mama és a papa, az etikai aggályok viszont hiteltelenítették a kutatást.

A szakértők a közelmúltban a csimpánzok beszédének dokumentált eseteit elemezték. A csapat három olyan felvételt talált, amely azt mutatja, hogy az állatok emberi szavakra taníthatóak, a videók alapján a majmok hangjukat, állkapcsukat és ajkaikat felhasználva alakíthatnak ki szótagokat. Sőt, bizonyos kontrasztra is képesek a magán- és mássalhangzók kiejtésében.

Bár a csimpánzok vokalizációs módszerei látszólag eltérnek a mieinktől, a kutatók szerint ezek a hangképzések lényegében szószerűek. A csapat még egy online kísérlettel is megerősítette az eredményeket, ebben embereknek kellett felismerniük a majmok által kiejtett szavakat.

Érdemes hozzátenni, hogy az új tanulmány másodlagos adatokon alapul. Ahhoz, hogy megbízhatóbb eredményekhez jussanak, etikus, ellenőrzött vizsgálatokra lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik