Sport

Schmitt Pál: Nincs mit tenni, Iman Helif nő

Adrián Zoltán / 24.hu
Schmitt Pál a kötcsei pikniken nyilatkozik 2023. szeptember 9-én a Dobozy kúria kertjében.
Adrián Zoltán / 24.hu
Schmitt Pál a kötcsei pikniken nyilatkozik 2023. szeptember 9-én a Dobozy kúria kertjében.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök és fideszes politikus megvédte a kormánypárti politikusok által is támadott maszkulin külsejű algériai bokszolónőt, Iman Helifet.

Nem állok be azok közé, akik mentik az algériai bokszolót, de az útlevelében nőként van bejegyezve, nőnek született – mondta el a Hír TV péntek esti műsorában a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, amit a Népszava szemlézett.

A tudományos vizsgálatok – mint a tesztoszteronszint, vagy a fizikai, biológiai, hormonális vizsgálat is – azt igazolja, hogy Imane Helif nőként versenyez. Mivel rengeteg ellenőrzésen megy keresztül, éppen ezért nem merném azt állítani, jogtalanul versenyez, mivel ha így lenne, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvédené az esélyegyenlőséget, a fair play legfontosabb alapszabályát

– fejtette ki Schmitt Pál, aki szerint az összes versenyző tudományosan védett.

„Ilyen-olyan szempontból folyamatosan ellenőrzik ezt a nőt, és nincs olyan jogi kitétel, hogy őt ne lehessen nőnek tekinteni (…) a fair play szabályai szerint (…) itt most nincs mit tenni” – jelentette ki Schmitt Pál.

Iman Khelif szombaton éppen egy magyar bokszolóval, Hámori Lucával csap össze, aki korábban azt hangsúlyozta, hogy akár fiú, akár lány az algériai bokszoló, le akarja  győzni.

Kapcsolódó
Hiába az olimpiai álom a győztessé válás lehetőségéről, ha az algériai bokszoló ügyének kizárólag vesztesei lehetnek
Az élsport és az olimpia sok minden más mellett arról szól, hogy kik és hogyan válnak, válhatnak győztessé. Az algériai bokszoló, Iman Helif kálváriája éppen attól szomorú és tragikus, hogy kizárólag áldozatokat termel, és akármi is legyen a vége, mindenki vesztesként jön ki a dologból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik