Kultúra

Debrecenbe jön az Oscar-díjas Tim Robbins és társulata

Ernesto Ruscio/Getty Images
2164600132
Ernesto Ruscio/Getty Images
2164600132
Szeptember közepén két este is vendégszerepelnek a városban.

Szeptemberben Tim Robbins Oscar- és Golden Globe-díjas színész látogat társulatával Debrecenbe: a The Actors’ Gang két estén át, 18-án és 19-én is előadja a Topsy Turvy-t (Ramazuri) a Csokonai Nemzeti Színházban – jelentették be a szervezők a pénteken tartozott sajtótájékoztatójukon.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere azt mondta, izgalmas, különleges darabbal érkezik a Los Angeles-i társulat Debrecenbe, ahol még nem járt „igazi hollywoodi legenda”, a Ramazurit pedig Magyarországon kizárólag csak Debrecenben játsszák majd.

A vendégszereplés megszervezésében Vida Virág Debrecenből elszármazott, jelenleg Los Angelesben élő kulturális újságíró is részt vett – a nő felidézte: a társulatában játszó magyar, Kiss Dóra révén ismerkedett meg az Oscar-díjas színész-rendezővel, aki a társulatával már szinte az egész világot bejárta, Magyarországon azonban még nem léptek fel. Ez fog most változni, hiszen egy poznani fesztiválról egyenesen ide érkeznek majd.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Actors’ Gang (@theactorsgang) által megosztott bejegyzés

A Topsy Turvy-t a pandémia ihlette, sőt, az alatt is íródott, középpontjában pedig egy görög kórus áll, akik épp a korlátozások miatt nem találkozhatnak. A tagok egy része úgy érzi, hogy továbbra is személyesen (titokban) kellene próbálni, mások viszont a szabályok követésére voksolnak. A színmű “valós” szála mellett megjelenik egy metaforikus vonal is a görög istenek megjelenésével. A debreceni előadásokon az író-rendező maga nem lép majd színpadra, az előadást követően azonban lehetőség nyílik egy színpadi beszélgetésre, ahol ő is feltűnik majd.

Robbins negyvenhárom évvel ezelőtt, 1981-ben alapította meg a The Actors’ Gang társulatot, aminek állandó játszóhelye a város Culver City nevű negyedében van, de rendszeresen bejárják a világot. A csoport művészeti vezetője, számos előadásuk írója, rendezője és zeneszerzője az alapítás óta maga Tim Robbins – teszi hozzá a közlemény, ami elmondja: a színész a Remény rabjai (1994) című filmben Morgan Freeman oldalán tűnt fel, a Titokzatos folyóban (2003) kapott szerepéért pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, illetve egy Golden Globe-díjat is elhódított.

Arany Glóbuszból korábban két másikat is hazavihetett, ezek egyikét A játékosért (1993), a másikat pedig a Rövidre vágva (1994) című Altman-drámában nyújtott játékáért kapta. A Ments meg, Uram című filmért rendezőként is jelölték az Oscar-díjra, ezt azonban végül nem váltotta szoborra.

Az előadásra már vásárolhatók jegyek online és a Csokonai Színház jegypénztáraiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik