Tudomány

Ókori herceg sírját fedezték fel Olaszországban

Città di Corinaldo / Facebook
A sírban talált bronzsisak.
Città di Corinaldo / Facebook
A sírban talált bronzsisak.

Ősi herceg sírjára bukkantak Olaszországban – írja az Arkeonews. A temetkezési helyet a Corinaldo nekropoliszban fedezték fel a Bolognai Egyetem régészei.

A szakértők szerint a fejedelmi sír a Krisztus előtti 7. századból származik, és a picentinusokhoz köthető. A picentinusok egy ősi nép voltak Itáliában a korai vaskorban. Feltehetőleg már a Krisztus előtti 9. században letelepedtek az Adriai-tenger nyugati partjánál, a Krisztus előtti 7. századra pedig már gazdag társadalom lehettek, akik a görögökkel is kereskedtek. A történészek úgy vélik, Krisztus előtt 286-ban hódíthatta meg területeiket a Római Birodalom.

A most megtalált hantból több mint 150 lelet került elő, amelyek erről az ókori civilizációról tanúskodnak. Köztük olyan előkelő tárgyak is voltak, mint egy kétkerekű harci szekér, valamint egy bronzból készült sisak, üst és díszes edények.

Ezek mellett az elhunyt otthonából származó eszközök is akadtak, amelyeket valószínűleg egy búcsúztató szertartáshoz használtak a temetéskor. A leletek azért számítanak különlegesnek, mert bepillantást engednek az ősi picentinusok mindennapi életébe.

Kapcsolódó
Ősi király pompás sírjára bukkantak Kínában
A fényűző sírhelyen több mint ezer ereklyét fedeztek fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik