Élő Nagyvilág

Ukrajna felfüggeszti külföldi adósságai fizetését

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP
  • Az ukránok szerint legalább 130 F-16-osra lenne szüksége a légvédelemnek, hogy ellensúlyozzák az orosz légifölényt.
  • Július 31-én aláírta Volodimir Zelenszkij azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy fel lehessen függeszteni a külföldi adósságok kifizetését október 1-ig.

Az orosz-ukrán háború július 31-i eseményeiről itt olvashat.

Ukrajna felfüggeszti külföldi adósságai fizetését

Július 31-én aláírta Volodimir Zelenszkij (képünkön sebesült ukrán katonákkal látható) azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy fel lehessen függeszteni a külföldi adósságok kifizetését október 1-ig, és így gyakorlatilag államcsődöt lehet jelenteni Ukrajnában. – írta a portfolio.hu a Reuters alapján.

A lépés azért volt fontos, mert augusztus elsején jár le a kétéves törlesztési moratórium, és így a felfüggesztést engedélyező, elnök által aláírt, törvénnyel gyakorlatilag egy rendezett csődeseményt lehet levezényelni.

Ennek közvetlen előzménye az, hogy a minap megszületett az ukrán állam és a főbb külföldi kötvénytulajdonosok csoportja között egy előzetes egyezség mintegy 20 milliárd dollárnyi devizaadósság átütemezéséről. Ennek értelmében a piacon lévő kötvényeknél 37 százalék körüli mértékű vágás történik a nominális adósságon (durva haircut). Ez a következő 3 évben 11,4 milliárd dollárnyi adósság kifizetésétől szabadítja meg az ukrán államot.

A Reuters a fejlemények kapcsán megjegyzi, hogy az elnöki aláírással most szentesített, a 2014-es krími orosz annexió utáni második, ukrán államcsőddel még mindig jobb a helyzet Ukrajna hosszabb távú adósságfelvételi kilátásai kapcsán, mintha anélkül jelentett volna csődöt az állam, hogy megszületett volna az egyezség a külföldi hitelezőkkel. Az előzetes alkut egyébként még el kell fogadnia a külföldi kötvénybefektetőknek, ami még akár több hétbe is beletelhet.

Genya SAVILOV / AFP

Az ukránok szerint 130 F-16-osra lenne szükség az orosz légifölény ellensúlyozására

Ukrajna megkapta első F-16-os vadászgépeit – erősítette meg egy amerikai tisztviselő az Associated Press-nek. A repülőgépek érkezéséről először a Bloomberg számolt be. Egy ukrán törvényhozó szerint Ukrajna egyelőre kevés F-16-os vadászgépet kapott.

A háborúban álló ország tisztviselői szerint Ukrajnának legalább 130 F-16-osra van szüksége az orosz légierő hatástalanításához. Sok múlik azon, hogy van-e elegendő pilóta, akiknek kiképzése hónapok óta tart az Oroszország elleni nyugati koalíció államaiban. A piloták első csoportjának kiképzése már be is fejeződött.

Ukrajna összesen körülbelül 80 F-16-ost kap Dániától, Hollandiától, Norvégiától és Belgiumtól. Becslések szerint eddig hat darabot adtak át az ukrán légierőnek, a pontos szám nem ismert.

Lviv légterében már le is fotóztak egyet a vadászgépek közül:

Olvasói sztorik