Nagyvilág

Tüntetők a Downing Street-en: Mentsétek meg a gyermekeinket! Vissza akarjuk kapni az országunkat!

BENJAMIN CREMEL / AFP
BENJAMIN CREMEL / AFP

Rendbontás tört ki a brit kormányfői hivatal, a londoni Downing Street közelében szerda este a southporti halálos késelés nyomán. Televíziós felvételek tanúsága szerint a dulakodás a rendfenntartó szervek és brit aktivisták között alakult ki. A tüntetők palackokat, italosdobozokat, valamint petárdákat dobáltak a Downing Street kerítéséhez. A Sky News tévécsatorna jelentése szerint a rendőrség egy tucat embert előállított.

A megmozdulást „Enough is enough” (Elég volt) jelszóval szervezték, a részvevők pedig azt skandálták, hogy

Mentsétek meg a gyermekeinket. Vissza akarjuk kapni az országunkat

, és hangosbemondókon az illegális bevándorlás megfékezését követelték.

A tüntetők azt vetik a brit hatóságok szemére, hogy igyekeznek eltussolni a southporti elkövető származását. Egyes híradások azt kezdték el ugyanis terjeszteni, hogy illegálisan érkezett muszlim menedékkérőről van szó, bár a rendőrség közölte, hogy egy Nagy-Britanniában született 17 éves fiút gyanúsítanak a késeléssel.

Hétfőn 6 és 9 év közötti kislányokat késelt halálra egy támadó egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon. A késelésben további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült. Öt gyerek továbbra is válságos állapotban van.

BENJAMIN CREMEL / AFP

A támadásban megsérült egy jógaoktató is, miközben a gyerekeket védte – írta a BBC. A nőt kórházban ápolják, állapota kielégítő.

A rendőrség szerint nem terrorcselekmény történt. A késeléssel gyanúsított fiatalt még hétfőn őrizetbe vették, a rendőrség szerdán újfent megerősítette, hogy az illető Nagy-Britanniában született.

Southportban kedden este tüntetők rendőrségi furgonokat gyújtottak fel, és kerítésekből kibontott téglákkal, üvegekkel és tűzijátékokkal dobálták a rendőröket és a város mecseténél parkoló autókat. A rendőrség szerint a zavargások résztvevőinek többsége nem helybéli volt, és nagyrészt egy szélsőjobboldali, iszlámellenes csoport, az English Defence League támogatói közül került ki. Ötvenhárom rendőr sérült meg, nyolcan közülük súlyosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik