Élet-Stílus

Több férfi is rosszul lett az abortuszjelenet miatt, le kellett állítani a színházi előadást

Az Évek londoni főpróbáját tíz percre felfüggesztették, mert egy férfi elájult, és több néző is rosszullétre panaszkodott a durva jelenetek miatt.

Le kellett állítani Annie Ernaux Évek című művének főpróbáját a londoni Almeida színházban, mert több férfi néző is rosszul lett, miközben a színpadon egy abortuszjelenetet zajlott – írja a Guardian.

Az előadást Eline Arbo rendezte, a premier csütörtökön lesz, de hétfőn nyílt főpróbát tartottak.


A kétórás dráma nagyjából felénél egy durva és szemléletes abortuszjelenet volt, amit több néző gyomra nem vett be.

Egy férfi elájult, őt ki kellett vinni a színházteremből, később mások is rosszul lettek, és elhagyták a termet. 

Az előadást ekkor 10 percre le is állították, a Times szerint viszont jó 20 perces volt a szünet.

A nézők közül többen hangos kiabálások közepette közölték, hogy szerintük felháborító a jelenet, és az alkotóknak figyelmeztetniük kellett volna a nézőket erre. A beszámoló szerint a színészek azt válaszolták, hogy megtették ezt. Az Almeida honlapján, a műsorfüzetben, jegyvásárlás után, de még a színházba kihelyezett plakátokon is jelezték a nézőknek, hogy az Években kendőzetlenül bemutatják az abortuszt, és az előadásban szexuális erőszak vagy vér is megjelenik.

A színház azt közölte, hogy a kényszerszünet alatt segítséget nyújtottak az elájult férfinek, illetve annak a három embernek, akik később rosszul lettek. A közlemény szerint mindannyian hamar magukhoz tértek, és az előadás folytatódott.

Az önéletrajzi ihletésű Évek egy nő történetét mutatja be a II. világháború után, öt különböző életkorban, fontos szerepet kap benne a munkahelyi szexizmus vagy a reproduktív jogok. A regényt 2022-ben állították először színpadra, az amszterdami bemutató hatalmas sikert aratott, egy kritikus az „élet káprázatos történetének” nevezte a darabot.

A Guardian emlékeztetett, hogy az elmúlt években már több hasonlóan botrányos előadás is volt Londonban. 2016-ban öten ájultak el Sarah Kane Megtisztultak című drámájának bemutatóján a kínzásokról vagy nemi erőszakról szóló jelenetek közben, tavaly pedig Eloina Haines egyszemélyes fellépése alatt vesztette el az eszméletét egy néző Edinburgh-ben, az Egy kis élet című West End-előadásról is kisétáltak a nézők az öngyilkosságot vagy gyermekbántalmazást is bemutató jelenetek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik