Sport

Döntős a kardválogatott, már biztos az újabb magyar érem

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar férfi kardválogatott 45-43-ra legyőzte Iránt a párizsi olimpia elődöntőjében, és Dél-Korea ellen az aranyéremért csatázhat este. A mérkőzés hőse a menet közben becserélt Rabb Krisztián volt.

Férfikardozóink számára nem sikerült jól az egyéni verseny, Szilágyi Áron és Szatmári András meglepetésre már az első asszóban vereséget szenvedett, míg Gémesi Csanád ment egy kört, majd elég vitatható körülmények között kapott ki a későbbi ezüstérmes tunéziaitól, Farés Ferjanitól.

Mindhárman fogadkoztak, hogy a csapatversenyben javítanak, Gémesi egyenesen úgy fogalmazott, érem nélkül nem utazik haza Párizsból. A csapat tavaly világbajnok volt Milánóban, azóta azonban történt egy csere, Decsi Tamás helyét Rabb Krisztián vette át, a vezetőedző, Decsi András ennek következtében lemondott.

Rögtön az első csörtét Olaszország ellen vívták a magyar kardozók, három éve, Tokióban épp az olaszok ütötték el a döntőtől Magyarországot. A hatodik párig rendkívül izgalmasan alakult a mérkőzés, két tusnál nagyobb különbség nem alakult ki, akkor Gémesi 5-1-re verte Gallót, ezzel pedig meg is alapozta a 45-38-as győzelmet. Rabb egyébként melegített az utolsó pár előtt, Szilágyi azonban kissé sántikálva is lezárta a negyeddöntőt.

Irán ellen nyerni fogunk. Ugyanilyen magabiztosan állunk majd fel, megverjük őket és döntőt fogunk vívni este

vetítette előre Gémesi.

Az elődöntős ellenfél, Irán az Egyesült Államokat győzte le a nyolc között, Ali Pakdaman az utolsó párban 8-4-re verte a tavalyi világbajnok Eli Derschwitzet.

Nem indult jól a mérkőzés magyar szempontból, Szilágyi 5-3-ra, Gémesi 5-1-re veszítette el a maga asszóját, majd jött Szatmári, akit nem segítettek az ítéletek, 5-3-ra nyert ellene az irániaknál becserélt Baher. Cserélt a magyar szakvezetés is, Gémesi helyett a 22 éves, az Európa-bajnok csapatban remeklő Rabb érkezett a pástra, aki élete első olimpiáján az első hat tust el is vitte, szépen lefaragott a hátrányból és megnyerte az asszót.

Varga Jennifer / 24.hu

Szilágyi következett a sorban, és ő is hozott egy tust az irániakon. Szatmári második asszójában a mérkőzésvezető játszotta a főszerepet, többször is kiment a zsűriasztalhoz, egyszer még meg is változtatta az ítéletét – a magyarok javára –, az irániak pedig ezt a párt újra megnyerték. Rabb érkezett, aki fiatalos lendülettel, rendkívül határozottan vívott ezúttal is. Meglehetősen nehéz helyzetben vívták ezt az elődöntőt, ugyanis a másik páston a franciák küzdöttek a koreaiakkal, a közönség rendületlenül biztatta a hazai csapatot, így meg nem lehetett hallani semmit, az indítást sem. Töredezett is volt emiatt ez az asszó, de Rabbot ez sem zökkentette ki, 33-33-nál ki is egyenlített. Bár a következő két tus Baheré volt, Rabb gyakorlatilag visszahozta a mérkőzésbe a magyar csapatot.

Szatmári hozta az első három tust, így 1-0 óta először, 36-35-nél vezetett ismét Magyarország. Rahbari láthatóan nem volt jól, ápolni is kellett, de az irániak sem cserélhettek már ebben a csörtében, össze kellett szednie magát. Szatmári lendületbe került, 38-36-os magyar előnyben már a közönséget spannolta. Rahbari összekapta magát és 40-39-re fordított.

Varga Jennifer / 24.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi érkezett a végén, és egyből leterelte Pakdamant a pástról, amivel kiegyenlített. Rendkívül izgalmas volt a folytatás is, 42-42 is volt az állás, Szilágyi azonban jobban bírta az idegek csatáját, döntőbe jutott Magyarország. A Dél-Korea elleni aranycsörte 20 óra 30 perckor kezdődik.

Szatmári nagyot fújtatva érkezett meg az interjúzónába, majd azt mondta, voltak nehézségeik, de érkezett Rabb Krisztián és megváltozott az asszó.

Olyan lendületet adott, amit aztán Áron én és én is tudtunk folytatni. Neki köszönhetjük, hogy most itt állhatunk és olimpiai döntőt vívhatunk. Azt beszéltük, hogy nekünk két asszót kell nyerni a végén, mert addig Kiki úgyis megcsinálja

– mondta Szatmári, aki hozzátette, Dél-Koreát már ismerik, Irán nagyobb meglepetés volt számukra, hogy velük találkoztak a négy között. Felszabadultan várják a döntőt így, hogy már biztos az érem.

A csapat hőse, Rabb Krisztián nagyon várta már, hogy beállhasson és az volt a fejében, hogy zárjon ki minden ki minden tényezőt és csak a vívásra koncentráljon, az pedig sikerült. Megjegyezte, hogy jó, hogy nemrég az Európa-bajnokságon már szerzett tapasztalatot, azt tudta most kamatoztatni.

Tizenkét éve várom már, hogy vívhassak az olimpián, mondhatni elég felkészült voltam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik