Élő Nagyvilág

Irán bosszúval fenyegette meg Izraelt a Hamász vezetőjének meggyilkolása miatt

AFP
AFP

A háború keddi történéseiről itt olvashat.

Megtalálták a Hezbollah katonai paracsnokának holttestét Bejrútban

Megtalálták Bejrútban a Hezbollah kedden megtámadott katonai parancsnoka holttestét a romok között – tudatta két biztonsági forrás a Reuters hírügynökséggel szerdán.

Az izraeli hadsereg kedden késő este jelentette be, hogy megölte Fuad Shukr parancsnokot, akit a Hezbollah legmagasabb rangú parancsnokaként írt le, és akit egy hétvégi támadásért okolt, amelyben tucatnyi fiatal meghalt az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon.

Az első jelentések szerint Sukr túlélte a támadást, ezt cáfolta meg a biztonsági források közlése. Az izraeli hadsereg által végrehajtott bejrúti merényletben azonban nemcsak ő, hanem négy libanoni civil is meghalt és mintegy nyolcvan ember megsebesült.

Netanjahu: Izrael megtorol minden ellene indított támadást

Izrael megtorol minden ellene indított támadást – jelentette ki Benjámin Netanjahu izrareli miniszterelnök szerdán, miután Teheránban megölték Iszmail Hanije Hamász-vezetőt, Bejrútban pedig a Hezbollah egyik magas rangú vezetőjét.

Izrael polgárai! Kihívásokkal teli napok állnak előttünk. A bejrúti csapás óta minden irányból fenyegetések hangzanak el. Felkészültünk minden forgatókönyvre, és egységesen és elszántan állunk ki minden fenyegetéssel szemben. Izrael súlyos árat kér az ellenünk bármilyen színtérről érkező agresszióért

– mondta Netanjahu egy televíziós nyilatkozatban.

Netanjahu arról is beszélt, hogy Izrael az elmúlt napokban megsemmisítő csapásokat mért a Irán szövetségesi rendszerébe tartozó milíciákra, a Hamászra és a Hezbollahra. Iszmail Hanijeh meggyilkolását azonban meg sem említette, ami a megtorlással való fenyegetést voltaképpen kiváltotta.

ENSZ: Kutyákat uszítottak a palesztin foglyokra legalább ötvenhárom embert meg is öltek

A Gázai övezetből Izraelbe hurcolt és bebörtönzött palesztin foglyok közül sokakat megkínoztak illetve legalább 53 embert megöltek a fogva tartóik – olvasható az ENSZ emberi jogi hivatala szerdán bemutatott jelenésében.

Az izraeli hadsereg több ezer palesztint fogott el, többségében férfiakat, de nőket és kiskorúakat is. Közülük többeket gázai ellenőrzőpontoknál vettek őrizetbe, amikor az izraeli hadsereg offenzívája elől próbáltak elmenekülni, másokat iskolákban vagy kórházakban kialakított óvóhelyekről hurcoltak el. Sok esetben bilincsbe verve, bekötött szemmel szállították el az embereket Izraelbe, ahol szigorúan őrzött katonai központokban helyezték el őket. Az elfogásukra az izraeli hatóságok nem adtak magyarázatot, és nem engedték meg a foglyoknak azt sem, hogy ügyvéddel beszéljenek – olvasható az ENSZ feltáró jelentésében, amelynek állításait elsősorban szabadon engedett foglyok és más áldozatok vagy szemtanúk elbeszélésére alapozták.

Az ENSZ információi szerint legalább 53, Gázából elhurcolt palesztin fogva tartott vesztette életét izraeli őrizetben június 30-ig.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán a jelentést kísérő közleményében kiemelte: sok „elborzasztó, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan megsértő” esetről szerzett tudomást. A jelentés szerint

az izraeli katonák többek között a vízbe fulladás érzetét keltő kínzást alkalmaztak, illetve több esetben kutyákat uszítottak a foglyokra.

Hónapok óta egyre több hír érkezik arról, hogy az izraeli börtönökben rendszerszintű jogsértéseket követnek el. Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy vizsgálja a visszaélésekkel kapcsolatos állításokat, de konkrét esetekről nem nyilatkoztak. Jelezték: azt tervezik, hogy bezárják a Negev-sivatagban lévő, Szadé Téman fogolytábor, amelyet mind az ENSZ-jelentésben, mind pedig palesztin jogvédő csoportok jelzéseiben a visszaélések színhelyeként jelöltek meg.

Néhány nappal ezelőtt az izraeli katonai rendészet őrizetbe vett kilenc katonát, akik a Szadé Téman fogolytáborban dolgoztak. Erre azért került sor, mert egy huszonhét éves palesztin férfit olyan súlyosan bántalmaztak, többek között szexuálisan is, hogy járásképtelen állapotban kellett kórházba szállítani.

(via MTI)

Izraeli kormányszóvivő a Hamász-vezér megöléséről: „Nem kommentáljuk az adott incidenst”

„Nem kommentáljuk az adott incidenst” – mondta David Mencer izraeli kormányszóvivő szerdán újságíróknak, miután a Hamász politikai vezetőjének megöléséről kérdezték.

Irán, a Hamász és a Hezbollah vezetői Izraelt vádolják Iszmail Hanije megöléséért, amit au utóbbi eddig sem kommentált. Izrael egyébként is ritkán vállalja nyíltan a felelősséget a hasonló műveletekért, jóllehet tagadni sem szokta ezeket.

Az Al Jazeera mindezzel együtt felidézte, hogy tavaly december elején napvilágra került egy felvétel, amelyen az izraeli hírszerzés, a Sin Bet vezetője, Ronen Bar azt mondta: meg fogják ölni a Hamász vezetőit „mindenhol, Gázában, Ciszjordániában, Libanonban, Törökországban, Katarban, bárhol”.

Erdogan: A cionista barbarizmus ismét nem fogja elérni a célját

Határozottan elítélte szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök az iszlamista Hamász de facto vezetőjeként ismert Iszmail Hanije meggyilkolását, amit Izrael hajtott végre az iráni főváros Teherán területén.

A török elnök az X közösségi platformon úgy fogalmazott:

 Határozottan elítélem és elátkozom a Hamász politikai hivatalának vezetője, Iszmail Haníje ellen Teheránban végrehajtott aljas merényletet.

Szerinte ez „aljas kísérlet volt a palesztin ügy, a dicsőséges gázai ellenállás és palesztin testvéreink jogos küzdelmének aláásására, azzal a céllal, hogy demoralizálják, megfélemlítsék és elnyomják őket”. Erdogan a merényletet a Hamász olyan jelentős vezetőinek korábbi meggyilkolásához hasonlította, mint Ahmed Jászin sejk és Abdel Aziz al-Rantiszi. A török elnök kijelentette, hogy

a cionista barbarizmus ismét nem fogja elérni célját.

Erdogan végül fohásszal zárta a Hanijeh elleni merénylet kapcsán tartott beszédét, és részvétét fejezte a Hamász-vezető családjának valamint a palesztin népnek.

Ahmed Jászin sejk a Hamász alapítója volt 1987-ben, és egy izraeli támadás végzett vele 2004. március 22-én. A vallási vezetőként is tekintélyt szerzett politikai vezető a merénylet időpontjában a kora reggeli imát befejezve távozott a lakóhelyétől száz méterre található mecsetből Gázavárosban. Egy izraeli harci helikopter ekkor rakétákat lőtt ki rá és a testőreire. A támadásban Jászin sejk és a testőrei mellett kilenc arra járó ember is életét vesztette.

Jászin sejk halála után Abdel Aziz al-Rantiszi lett a Hamász vezetője, de kevesebb, mint egy hónappal később egy hasonló helikopteres támadásban vele is végzett az izraeli hadsereg. Az al-Rantiszi elleni merényletben egyik testőre és idősebb, 27 éves fia is életét vesztette.

(Anadolu)

Peking határozottan elítéli a Hamász-vezető elleni merényletet

Kína határozottan elítéli a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije ellen elkövetett halálos merényletet – közölte szerdán a kínai külügyminisztérium szóvivője. Lin Csien külügyi szóvivő elmondta, hogy Peking nagyon aggódik az incidens miatt, mivel az további instabilitáshoz vezethet a térségben.

Kína mindig is kiáll amellett, hogy a vitás kérdéseket tárgyalások és párbeszéd útján oldják meg – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy a konfliktus és a konfrontáció további eszkalálódásának elkerülése érdekében a lehető leghamarabb átfogó és tartós tűzszünetet kell elérni a Gázai övezetben.

Kína régóta elismeri a palesztin államot, és többször is közvetítőként lépett fel a térség konfliktusainak rendezésében: legutóbbi közbenjárásukkal a Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok írtak alá egységnyilatkozatot Pekingben, ahol a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet.

MTI

Az iráni legfelsőbb vezető azt ígéri, megbosszulják a Hamász-vezér halálát

Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője egy nyilatkozatban „kemény büntetést” ígért Izraelnek Haníje meggyilkolása miatt.

A Hamász Teheránban meggyilkolt Hamász-vezérről azt írta, „bátor és tekintélyes palesztin mudzsahed vezető volt, aki tegnap hajnalban csatlakozott Allahhoz”. „A bűnöző és terrorista cionista rezsim a házunkban mártírrá tette szeretett vendégünket, minket pedig gyászba taszított, így készülhet a kemény büntetésre” – ígérte Hámenei.

LEADER.IR / HO / AFP Ali Hámenei ajatollah

Kötelességünknek tartjuk, hogy megbosszuljuk a halálát emiatt a keserű és nehéz incidens miatt, amely az Iszlám Köztársaság területén történt

– írta az ajatollah.

Izrael idáig nem vállalta felelősséget Haníje meggyilkolásáért.

(al-Dzsazíra)

Geert Wilders üdvözölte a Hamász-vezér megölését, Oroszország elítélte

Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus üdvözölte Iszmail Haníje meggyilkolását, és hozzátette, hogy az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah és Hasszán Naszrallah, a Hezbollah feje most biztosan nem alszik nyugodtan.

PHIL NIJHUIS / ANP MAG / ANP / AFP Geert Wilders, a Holland Királyság miniszterelnöke

Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek küldött nyilatkozatában azt írta, Oroszország elítéli az „elfogadhatatlan politikai gyilkosságot, amely a feszültségek további kiszélesedéséhez vezet”. Törökország szintén elítélte a Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közel álló Haníje „méltatlan meggyilkolását”. A támadás célja Ankara szerint a gázai háború regionális szintre történő kiszélesítése volt.

 Ismételten világossá vált, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának nincs szándékában békét kötni

– áll a török külügyminisztérium közleményében.

A kínai külügyminisztérium azt írta, az incidens még instabilabbá teheti a régiót.

(The Guardian / MTI)

Meghosszabbították azoknak az izraeli katonáknak a fogva tartását, akik a vád szerint szexuálisan bántalmaztak egy palesztin foglyot

Az izraeli hadsereg meghosszabbította annak a nyolc izraeli katonának a fogva tartását, akiket egy gázai palesztin fogoly szexuális zaklatásának gyanújával vettek őrizetbe. A feltételezett Hamász-harcost állítólag súlyos bántalmazás érte, és a végbélnyílás sérülése miatt került kórházba.

Az IDF az X-en azt írja: a bíróság megállapította, bizonyítékok támasztják alá, hogy a fogva tartói bántalmazták súlyosan a palesztin foglyot.

A katonai bíróság elfogadta a katonai ügyészség kérését, és augusztus 4-ig, vasárnapig meghosszabbította a nyolc gyanúsított őrizetbe vételét. A bíróság határozatában megállapította, hogy a beadványokban olyan bizonyítékokat mutattak be, amelyek megalapozzák annak a gyanúját, hogy a fogvatartott sérüléseit valóban a fogva tartói okozták

– áll a bejegyzésben.

A bíróság azt is kimondta, hogy „tilos szükségtelenül bántalmazni a fogvatartottakat, függetlenül az általuk elkövetett bűncselekmények súlyától”.

Iráni külügyi szóvivő: Hanije vére nem vész kárba

Az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Iszmail Hanije „vére nem vész kárba”, miután a Hamász-vezetőt és testőrét a hajnali órákban megölték.

Hanije teheráni mártírhalála erősíteni fogja a Teherán, Palesztina és az ellenállás közötti mély és elszakíthatatlan köteléket

– mondta Nasszer Kanáni az iráni állami média szerint.

(al-Dzsazíra)

Az izraeli hadsereg helyzetértékelést végez

Az IDF jelenleg helyzetértékelést végez. Ha bármilyen változásról döntés születik, azonnal tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot az IDF és a Belügyi Parancsnokság fórumain. Maradjanak informáltak és cselekedjenek a Belügyi Parancsnokság utasításai szerint

– írta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője az X-en a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolása után. Az IDF arról továbbra sem tesz említést, hogy köze lenne az akcióhoz.

Hamász: Hanije meggyilkolása nem marad válasz nélkül

Musza Abu Marzuk, Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője az Al-Aksza TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy

Iszmail Hanije meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül.

A Hamász szóvivője, Szami Abú Zúri a Reutersnek elmondta, hogy „súlyos eszkaláció Iszmail Hanije megölése, amely nem fogja elérni a célját”.

Mohamed Ali al-Húszi, a Hamásszal szövetséges, szintén Irán által támogatott jemeni húszik vezetője „szörnyű terrorista bűncselekménynek” nevezte a gyilkosságot.

Izrael idáig nem kommentálta a Hamász-vezér kiiktatását, de az izraeli örökségvédelmi miniszter, Amichai Elijahu az X-en azt írta, hogy Hanije halálával egy kicsit jobb hely lett a világ.

(al-Dzsazíra)

Megölték Iszmail Hanijét

Meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász politikai szárnyának vezetőjét Teheránban – közölte a Hamász.

Az iszlamista terrorcsoport közleményében gyászolja vezetőjét, akit „a teheráni rezidenciáján egy álnok cionista rajtaütés” során öltek meg.

Izrael még nem kommentálta a férfi kiiktatását.

Hanije hajnali két óra körül vesztette életét, néhány órával azután, hogy Izrael a libanoni Bejrútban megölte a Hezbollah műveleti központjának vezetőjét.

Korábban az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy Hanijét és iráni testőrét a rezidenciáján vették célba. Az iráni hadsereg azt is közölte, hogy a Hamász-vezér a nemrég megválasztott iráni elnök, Maszúd Peszkian beiktatására érkezett az országba, illetőleg, hogy vizsgálja az „incidens” körülményeit.

Hanije 2019 óta a militáns csoport száműzetésben élő politikai vezetője volt, az elmúlt években ideje nagy részét Katarban töltötte. Az izraeli-gázai háború idején tárgyalófélként vett részt a tűzszüneti tárgyalásokon, és kapcsolatban állt a Hamász legfőbb nemzetközi szövetségesével, Iránnal.

(The Guardian)

Olvasói sztorik