Belföld

Egyetlen miniszternek bérelnek hivatali lakást Budapesten

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 23-án.
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 23-án.

Több állami vezetőnek is bérelnek közpénzből szolgálati lakást Budapesten, de csak egyetlen kormánytag van közöttük: Nagy István agrárminiszter – írja szerdai cikkében a hvg.hu.

A portál az összes tárcának közközérdekű adatigénylést küldött a témában, és a beérkező válaszokból kiderült, hogy az agrárminiszter budapesti lakhatásáért a minisztériuma havonta nagyjából 372 ezer forintot fizet ki. A szerződés 2024. január elsejétől él 2025. január elsejéig, vagyis egy évre kötötték, és ha a minisztert addig nem váltja le Orbán Viktor, vagy nem költözik át máshova, akkor azt követően emelheti meg a bérleti díjat a lakás tulajdonosa.

A hvg.hu gyűjtése szerint ugyanakkor a mosonmagyaróvári illetőségű Nagy Istvánt leszámítva egyetlen olyan miniszter sincs, aki igényelt volna magának hivatali lakást, még a hódmezővásárhelyi Lázár János sem. A portál szerint az építési és közlekedési miniszter feltehetően onnan ingázik, ugyanis a friss vagyonnyilatkozata szerint nem vásárolt sem lakást, sem földet, sem házat a főváros közvetlen közelében.

A kormánytagokon túl azonban az állami vezetők közül többeknek is bérelnek hivatali lakást. A Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott válasz alapján a hvg.hu azt írja: Vitályos Eszter kormányszóvivőnek annak ellenére bérelnek egy 96 négyzetméteres lakást, hogy ő amúgy Pest megye 3-as számú választókerületének, vagyis Szentendrének az országgyűlési képviselője. A lakásbérlet az idén év végéig szól, és Vitályos lakását havonta 470 ezer forintért bérlik.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda lakást bérel Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is, neki ráadásul jóval nagyobbat, mint Vitályosnak: Kovács ingatlana 160 négyzetméteres, ugyanakkor ezért az ingatlanért csak 230 ezer forintot fizetnek havonta.

Van egy negyedik állami vezető is, aki kapott szolgálati lakást, ő Mayer Gábor, a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. Neki 2022 szeptemberétől a minisztériuma egy 46 négyzetméteres hivatali lakást bérel Budapesten – írja a hvg.hu.

Az állami vezetőkön túl az országgyűlési képviselőknek is joguk van megválasztásuk és hivatalba lépésük után hivatali lakást és irodát igényelni, ezt azonban az Országgyűlés Hivatala intézi. Az Országgyűlés oldalán jelenleg elérhető szerződéslista szerint 78 képviselőnek bérelnek lakást, ezek havonta mintegy 30 millió forintjába kerülnek az adófizetőknek – írja a gazdasági portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik