Nagyvilág

Weber: Magyarország új vízumrendszere kinyitja az Európai Unió kapuit az orosz kémek előtt

MTI/Purger Tamás
MTI/Purger Tamás

Komoly kockázatot jelent, hogy Magyarország a napokban enyhítette az oroszokkal szembeni vízumkorlátozásokat, a lépés kinyitja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt – figyelmeztet Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Weber emiatt levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, és sürgős ellenintézkedéseket követelt az EU vezetőitől – írja a Financial Times alapján a 444.hu. Weber azt is kéri, hogy az ET vegye fel a kérdést a következő vezetői csúcstalálkozójára.

Magyarország júliustól kibővítette a Nemzeti Kártyával magyarországi munkavállalásra jogosultak körét. Korábban főleg szerb és ukrajnai vendégmunkások dolgozhattak ezzel a kártyával Magyarországon, de mostantól néhány újabb balkáni ország mellett már Oroszországból és Belaruszból is igényelhető ez a munkavállalási forma. Ráadásul ehhez nem kell benyújtani konkrét munkaerőigényről szóló igazolást sem, így várhatóan könnyebb lesz azt megszerezni.

Rácz András ebben komoly nemzetbiztonsági kockázatot lát. Az Oroszország-szakértő a 444.hu-nak azt mondta, a korábban a szankciók miatt kitett, orosz érdekeltségű Nemzetközi Beruházási Bankhoz hasonló kiskapu jöhet létre, amin keresztül újra nagy számban jöhetnek be oroszok anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve. Ha már bent vannak, ez belépést jelent számukra az egész schengeni övezetbe.

Bár a magyar kormány részben Paks 2 munkaerőigényére hivatkozik, Manfred Weber szerint megkérdőjelezhető egy új bevándorlási rendszer szükségessége Magyarországon. A Néppárt elnöke szerint az új lehetőség komoly kiskapukat teremthet a kémtevékenységek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik