Élő Nagyvilág

Kitört a vírusos gyermekbénulás-járvány a Gázai övezetben

Mahmoud Issa / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mahmoud Issa / ANADOLU / Anadolu via AFP

Több mint százötven palesztint ölt meg egy hét alatt Hán Júniszban az izraeli hadsereg

255 palesztint ölt meg és több mint háromszázat megsebesített az izraeli hadsereg Hán Júniszban a nyolc napja tartó offenzívája során – állítja a Hamász médiaszolgálata, amely szerint több mint harminc embert eltűnés miatt keresnek. Az izraeli hadsereg ettől etérő számokat közölt: eszerint több mint százötven palesztin fegyverest öltek meg az egyhetes rajtaütés során, megsemmisítették a fegyveresek alagútjait és fegyvereket foglaltak le.

A Reuters szerint miután az izraeli katonák elvonultak, az emberek gyalogosan és a holmijukat szállító szekerekkel próbáltak visszajutni az otthonaikba, jóllehet sok ház megrongálódott, és volt, amit teljesen leromboltak az izraeli katonák. A Hamász médiaszolgálata szerint több mint háromszáz házat ért találat, és ebből legalább harminc lakott volt a támadáskor.

A Reuters által idézett szemtanúk arról is beszámoltak, hogy az izraeli hadsereg ledózerolta a legnagyobb temetőt Beni Szuhejlában, amely a Hán Júniszi térségen belül az offenzíva fő célpontja volt.

Miközben Hán Júniszban az izraeli hadsereg levonult, ezzel párhuzamosan több ezer embert szólított fel otthona elhagyására Izrael a Gázai övezet középső részén fekvő Al Bureidzsben, és csapásokat mért oda egy újabb offenzíva előkészítéseként.

Orvosok szerint egy izraeli légicsapás megölt tíz palesztint a közeli Al Nuszejrat menekülttáborban. Ők kedden menekültek el az Al Bureidzsben található otthonaikból az izraeli hadsereg felhívása nyomán. Al Bureidzsben egy másik csapás négy embert ölt meg.

(Reuters)

A negyvenezret közelíti a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben

Több mint 39 400 palesztin halt meg és 90 996 sérült meg a izraeli katonai offenziva miatt a Gázai övezetben tavaly október 7-e óta  – ismertette a veszteségekkel kapcsolatos legfrissebb számadatait a gázai egészségügyi minisztérium a kedden kiadott közleményében a Reuters szerint.

Az ENSZ legutóbb május 8-án frissítette a saját kumulatív adatsorát, amely a veszteségekről részleteket is tartalmaz. A világszervezet szerint akkor 34 844 volt a palesztin halálos áldozat, ebből április 30-ig 24 686 embert név szerint is azonosítani tudtak.

  • Az azonosított áldozatok harminckét százaléka (7797 fő) volt gyermekkorú,
  • húsz százaléka (4959 fő) nő,
  • nyolc százaléka (1924 fő) pedig idős ember.

A katonai offenzíva halálos áldozatai között 10 006 férfit azonosítottak, ez mintegy 40 százalékot jelent az ENSZ adatsorában. Ebbe azok a férfiak is beletartoznak, akik nem harcoltak az Izraeli hadsereg katonái lenne.

Tüntetők csaptak össze a katonai rendészekkel, akik egy palesztin fogoly kínzásával gyanúsított izraeli katonákat vettek őrizetbe

Több tucat izraeli tüntető, köztük a Knesszet szélsőjobboldali tagjai csaptak össze hétfőn az izraeli katonai rendészekkel, miután legalább kilenc olyan izraeli katonát őrizetbe vettek, akit egy palesztin fogoly bántalmazásával gyanúsítanak. A tüntetők emiatt megrohamozták a dél-izraeli Sde Teiman fogolytábor kapuját, ahol a gyanúsítottakat őrizetbe vették. A tiltakozók azzal igyekeztek védeni a katonákat, hogy csak a kötelességüket teljesítették. A médiajelentések szerint több izraeli civil is a katonák támogatására sietett.

Az összecsapás során többen sikertelenül próbáltak betörni a fogolytáborba a kilenc katona őrizetbe vételének megakadályozása céljából. A Haaretz című baloldali izraeli lap idézett egy katonát, aki szerint az izraeli hadsereg egyes tagjai is paprikaspray-t vetettek be a katonák őrizetbe vételére érkező katonai rendészek ellen.

A helyi média szerint a tüntetők megpróbáltak betörni a Beit Lid katonai bázisra is, ahová a fogolykínzással gyanúsított katonákat elszállították.

Az izraeli hadsereg hétfőn azt közölte, hogy kilenc katonát tartanak őrizetben kihallgatás céljából, miután állítólag „jelentős bántalmazást” követtek el egy fogvatartottal szemben a Sde Teiman létesítményben, amelyet a Gázai övezetben őrizetbe vett palesztinok fogva tartása céljából hoztak létre. A hadsereg további részleteket nem közölt az állítólagos bántalmazással kapcsolatban, csak annyit, hogy a legfőbb jogi tisztviselő vizsgálatot indított. Az izraeli média az üggyel összefüggésben arról számolt be, hogy

egy palesztin foglyot kórházba szállítottak, miután súlyos sérüléseket szenvedett. A fogoly a hírek szerint járásképtelen volt.

Az őrizetbe vételekre azután került sor, hogy Jifát Tomer-Jeruzsalmi vezérőrnagy, izraeli katonai főügyész katonai rendészeti vizsgálatot indított az incidens ügyében – írta meg a The Times of Israel című lap. Az őrizetbe vett katonák ahhoz az egységhez tartoznak, amelynek feladata a Sde Teiman fogolytábor őrzése – tudta meg a Haaretz.

Az összecsapásba forduló szélsőjobboldali tüntetést az izraeli hadsereg vezérkari főnöke is közleményben ítélte el:

Betörni egy katonai bázisra és megzavarni az ottani rendet súlyos magatartás, amely semmilyen módon nem elfogadható

A vezérkari főnök szerint az ilyen akciók háborús időben veszélyeztetik az állam biztonságát. Hozzátette, „határozottan” elítéli az incidenst, a bázison pedig a rend helyreállításáét dolgoznak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az üggyel összefüggésben „a szenvedélyek azonnali lecsillapítására” szólított fel, és „határozottan” elítélte a létesítmény megrohamozását. Joáv Gallant védelmi miniszter az ügyben úgy fogalmazott:

 Engednünk kell, hogy az erre felhatalmazott felek elvégezzék a szükséges vizsgálatokat.

Több szélsőjobboldali politikus – köztük az izraeli kormány több miniszter – ugyanakkor védelmébe vette a bántalmazással gyanúsított katonákat, és arra kérték a hadsereget, hogy hagyja abba a nyomozást.

Palesztinok és jogvédő csoportok már azelőtt dokumentálták az izraeli börtönökben széles körben elterjedt visszaéléseket, hogy a Gázai övezet elleni offenzíva tavaly októberben, a Hamász terrortámadását követően elkezdődött volna. Az Associated Press hírügynökség vizsgálata és jogvédő csoportok jelentései szerint ország legnagyobb fogva tartási központjának számító Sde Teiman fogolytáborban embertelen körülmények uralkodnak.

Kitört a vírusos gyermekbénulás-járvány a Gázai övezetben

Járványhelyzetet hirdetett a gázai egészségügyi minisztérium a vírusos gyermekbénulás terjedése miatt a Gázai Övezetben – számolt be mások mellett Reuters hírügynökség. Az Al Jazeera részletesebben ismertette a Hamász által irányított tárca közleményét, amit még hétfőn adtak ki a Telegram üzenetküldő platformon keresztül.

Eszerint a vírusos gyermekbénulás-járvány „egészségügyi veszélyt jelent a Gázai övezet és a szomszédos országok lakosaira”.

A tárca a Gázai övezetben kitört járványt „visszaesésnek” nevezte a gyermekbénulás globális felszámolása érdekében folytatott programot említve, és „azonnali beavatkozásra szólított fel az agresszió befejezése és radikális megoldások megtalálása érdekében”.

A gyermekbénulás főként úgy terjed, ha valamilyen okból széklet kerül az ember szájába. A betegséget kiváltó vírus rendkívül fertőző hatású, és az idegrendszeren keresztül fejti ki a bénító hatását. A gyermekbénulásos esetek 1988 óta világszerte kilencvenkilenc százalékkal csökkentek, köszönhetően a tömeges oltási kampányoknak.

Július elején a gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az UNICEF-fel együttműködve kimutatták a betegséget okozó 2-es típusú poliovírus jelenlétét. A vírust a szennyvízben találták, „amely összegyűlik és a kitelepítettek sátrai között folyik” – közölte a minisztérium.

Mivel a sűrűn lakott és katonai offenzíva alatt álló Gázai övezetben az ivóvízkészlet egyébként is szűkösen hozzáférhető, a vírusfertőzéseknek különösen magas a kockázata.

A fertőző betegségek eddig sem kímélték az izraeli katonai offenzíva által sújtott gázai lakosságot. Az utóbbi időben a gyermekek körében különösen a bőrbetegségek szaporodtak el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az orvosok több mint 103 ezer tetves és rühes, valamint 65 ezer bőrkiütéses esettel találkoztak. Az ENSZ szerint a mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezetben a háború kezdete óta több mint egymillió akut légúti fertőzést, több mint félmillió akut hasmenést és több mint százezer sárgaságos esetet regisztráltak.

Olvasói sztorik