Élet-Stílus

„A mostani generáció gyakorlatilag használhatatlan” – Rácz Jenő hiányolja a mai fiatalokból a munka iránti alázatot

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Úgy tapasztalja, a Z-generációs munkavállalók között rengeteg az olyan fiatal, akik kemény munka nélkül akarnak minél több pénzt keresni és sikeressé válni.

Az RTL nemrég ismét hazai hírességeket kérdezett arról, milyen munkával kerestek pénz kamaszkorukban. A megszólalók között volt Rácz Jenő Michelin-csillagos séf is, aki 14 évesen állt először munkába diákként a Régi posta utcai McDonald’s konyháján.

Emlékszem, hogy egy ledolgozott hónap után 12 ezer forint volt a fizetésem. És egy kamasz gyereknek min jár az esze? A bulin, a csajokon, a barátokon. Szóval első dolgom volt, hogy vegyek magamnak egy új pólót és elmenjek bulizni. Utána megint keményen dolgoztam egy hónapot, és a következő fizetésemből már mozijegyet vettem. Tudom, hogy ezek apróságnak tűnhetnek, de számomra egy-egy lépést jelentettek a függetlenedés és az önállóság felé, ami már akkor is nagyon fontos volt számomra

– osztotta meg a portállal a séf, aki úgy véli, a szülei generációja és a tanárai sokat tanítottak neki a munkabírásról és a siker fogalmáról, a mai fiatalokból viszont hiányolja a munka iránti alázatot és a professzionalitásra való törekvést.

A mostani generáció gyakorlatilag használhatatlan. A tapasztalataim alapján a Z-generációs munkavállalók között rengeteg az olyan fiatal, akik kemény munka nélkül akarnak minél több pénzt keresni és sikeressé válni, de a valóságban ez nem így megy. Ez egy generációs hiba szerintem.

Rácz Jenő a téma kapcsán hozzátette, szerinte az emberek „okosan” akarnak kevés munkával sok pénzt keresni, ez a hozzáállás viszont nem fog professzionális szakembereket adni a világnak, ha ugyanis valaki profi akar lenni, ahhoz elengedhetetlen a szorgalom, a kemény munka és az alázat. Véleménye szerint a probléma a gyerekek neveltetéséhez nyúlik vissza.

Az én korosztályomat olyan emberek nevelték fel, akik a rendszerváltás előtti időszakban nőttek fel, amikor az emberek hivatást választottak, és akár az egész életük során egy munkahelyen dolgoztak. Természetesen nem azt mondom, hogy a korszellem vagy a rendszer, amiben nevelkedtek, példaértékű, de a munkabírás és a szívósság, amit szüleinktől láttunk, egyértelműen az

– jelentette ki Rácz, aki a nyári munkát remek lehetőségnek tartja, általa ugyanis a diákok korán megtanulhatják, hogy a pénzt és a sikert nem ingyen osztogatják.

A tudás nélküli, folyamatos pihenésre vágyó ember nem lesz sikeres, ez a különbség a sikeres és sikertelen ember között. Míg az egyik pihen, és a komfortzónáján belül marad, addig a másik mindennap fejleszti magát

– tette hozzá.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik