Élő Nagyvilág

Putyin szerint az USA szítja a feszültséget

MTI/EPA/Szergej Kozlov
MTI/EPA/Szergej Kozlov
Élő hírfolyamunk.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Putyin szerint az USA szítja a feszültséget

Az orosz elnök figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, ezzel a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja.

Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából Szentpéterváron orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt beszélt. Az Egyesült Államok 2026-ban kezdi meg a nagy hatótávolságú tüzérségi képességek telepítését Németországba, hogy demonstrálja a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét, írta az MTI. A részleges rakétatelepítések olyan képességek hosszabb távú állomásoztatásának előkészítését szolgálják, amelyek közé SM-6 légvédelmi rakétarendszerek, Tomahawk típusú, manőverező robotrepülőgépek, és olyan hiperszonikus fegyverek tartoznak majd, amelyeknek nagyobb a hatótávolsága, mint a jelenlegi európai fegyverrendszereknek.

Az orosz elnök szerint az ilyen rakéták,

amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz.

Azt mondta, a rakétatelepítéshez hasonló lépéseket fognak tenni, figyelembe véve az Egyesült Államok és szövetségeseinek tevékenységét Európában és a világon. Szerinte az Egyesült Államok szítja a feszültséget. A mostani amerikai terveket a NATO 1979-es döntéséhez hasonlította, amikor Nyugat-Európába Pershing II közepes hatótávolságú rakétákat terveztek telepíteni. Putyin megismételte korábbi figyelmeztetését, miszerint Oroszország újraindíthatja a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták gyártását, majd mérlegelheti, hogy hova telepítse azokat, miután az Egyesült Államok hasonló rakétákat telepít Európába és Ázsiába.

Kilőttek három orosz üzemanyagtartályt

Ukrán dróntámadás érte Kurszk területét.

Három üzemanyagtartály kigyulladt ki egy olajraktárban, de az ukrán dróntámadásnak nem voltak áldozatai. Ezt Alekszej Szmirnov, a térség megbízott kormányzója közölte Telegram üzenetküldő csatornáján. Az ipari létesítmény dolgozói és a helyi lakosok közül senki sem sérült meg. Az egyik tartályban keletkezett tüzet gyorsan eloltották, a másik két tartálynál azonban a lángok oltásáház 82 tűzoltó és 32 járműnek kellett. Az MTI az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy éjszaka hét, Ukrajna által indított drónt semmisítettek meg. Öt drónt a belgorodi terület felett, kettőt pedig az Ukrajnával határos kurszki terület felett lőttek le.

Csaknem 17 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Többen jöttek Románián át.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7152-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9481-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a beléptetettek közül 50 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Olvasói sztorik