Sport

Nem engedték úszni a magyarokat a Szajnában a rossz vízminőség miatt

Huang Liang/Beijing Youth Daily/VCG via Getty Images
Huang Liang/Beijing Youth Daily/VCG via Getty Images

A tervek szerint vasárnap reggel kaptak volna lehetőséget a triatlonosok, hogy megismerkedjenek az olimpiai versenyhelyszínnel és edzést tartsanak a Szajnában, a rossz vízminőség miatt azonban nem engedték be őket a folyóba, közölte a Magyar Triatlon Szövetség. A szervezők előrejelzése szerint, amennyiben nem esik több eső, keddre rendeződhet a helyzet.

Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati eső megint jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így sokat romlott a vízminőség. Az eredeti menetrend szerint vasárnap reggel lett volna a triatlonosok első beúszása – három magyar, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor jutott ki Párizsban –, de szombaton még semmi biztosat nem tudtak mondani azzal kapcsolatban a szervezők, hogy ezt meg lehet-e tartani.

Végül vasárnap hajnali négykor derült ki, hogy nem tudnak edzeni a Szajnában, csak a partról nézhetik meg az úszás helyszínét a sportolók.

„Nem könnyíti meg ez a bizonytalan helyzet a felkészülés utolsó napjait. A három versenyzőnk közül Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor inkább fel sem kelt hajnalban, Bicsák Bence viszont kijött az olimpiai faluból a pályára, bejárja a helyszínt, de úszni nem engedik. Szerencsére az eső elállt, a kedd reggeli férfi futamig nem várható csapadék, így a szervezők és mi is úgy készülünk, hogy az eredeti időpontban lesz a verseny. Még arra is van némi remény, hogy holnap reggel akár edzeni is lehet majd a folyóban” – mondta el vasárnap kora reggel Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója.

A párizsi olimpián triatlonban három számot rendeznek:

  • a tervek szerint július 30-án, kedden a férfiak egyéni futamát (rajt: 8:00, magyar indulók: Bicsák Bence, Lehmann Csongor),
  • másnap pedig a női versenyt (rajt: 8:00, magyar induló: Kuttor-Bragmayer Zsanett) rendezik,
  • a mixváltók augusztus 5-én csatáznak majd.
Kapcsolódó
Lehet-e a Szajna a párizsi olimpia fő attrakciója, ha mindenki csak a szaros vízről beszél?
Vajon mennyire jó ötlet beengedni a sportolókat a Szajnába úgy, hogy 1923 óta tilos úszni a folyóban? Legalább egy éve foglalkoztat mindenkit ez a kérdés, de a rendezők a végsőkig ragaszkodnak a tervhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik