Élő Nagyvilág

Izrael visszavágott a Hezbollahnak

Gil Eliyahu /AP
Gil Eliyahu /AP
Vasárnapi élő hírfolyamunk az izraeli-palesztin konfliktusról.

A háború szombati eseményeiről itt olvashat.

Lavrov: lehetetlen teljesen elpusztítani a Hamászt

Az orosz külügyminiszter irreálisnak nevezte Benjámin Netanjahu tervét.

Szergej Lavrov malajziai látogatása után mondta ezt. Az orosz TASZSZ hírügynökség alapján az MTI azt írja, hogy Lavrov szerint egyelőre nincs esély a vérontás befejezésére. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu ugyanis a tűzszüneti felhívásokra azt válaszolta, addig nem hagyja abba (a támadásokat), amíg teljesen el nem pusztítja a Hamászt.

Az orosz külügyminiszter szerint ugyanakkor sok kollégája osztja azt a véleményét, hogy irreális feladat teljesen elpusztítani egy létező szervezetet, amely elég lehetőséggel és támogatással rendelkezik, többek között a muzulmán világban is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes országok új kompromisszumos javaslatokat próbálnak kidolgozni, amelyek az erőszak fokozatos megszüntetését irányozzák elő, tekintettel arra, hogy Izrael elutasítja az azonnali tűzszünetet.

Egyes arab országok, Egyiptom, Katar együtt az amerikaiakkal, valamint az izraeliekkel folytatnak találkozókat. A palesztinok sincsenek kizárva a folyamatból, amely végső soron a sorsukat hivatott meghatározni. Lavrov közölte, ebben a helyzetben Oroszország továbbra is segíteni fogja a palesztin egység helyreállítását.

Kiterjedt libanoni légicsapásokkal felelt

Az izraeli légierő Libanonban több helyszínen, kiterjedt légicsapásokkal felelt a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet szombati, tizenkét halálos áldozatot követelő rakétatámadására.

Az izraeli hadsereg a Hezbollah több célpontjára csapott le, az ország keleti részén fekvő Baalbek településtől nyugatra, Libanon mélyén is, nem csak az izraeli határ szomszédságában, Dél-Libanonban. A célpontok között fegyverraktárak és a terrorista infrastruktúra építményei szerepeltek Csabriha, Bordzs el-Csmali, el-Bika, Kfarkela, Rab-el-Talatín, Hiam és Tair Harfa térségében. Izrael a korábban a vezérkari főnök által ígért súlyos válaszlépéssel még vár. Arról az Amerikából visszatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével összeülő biztonságpolitikai kabinet dönt majd. írja az MTI.

Szombaton kora este egy Libanonból kilőtt rakéta csapódott be a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz nevű drúz falu futballpályájára. Tizenkét, tíz és húsz év közötti gyermek és tizenéves halt meg, megsebesült a helyi ifjúsági meccs 38 résztvevője, játékosok és nézők. Szakértők megállapították, hogy a támadást Falak 1-es, legalább ötven kilogramm robbanóanyagot hordozó, iráni gyártmányú rakétával hajtották végre, amely Libanonban csak a Hezbollah birtokában van.

Olvasói sztorik