Sport

Szilágyi Áron: Nem hiszem, hogy bárki azért jönne az olimpiára, hogy engem megverjen

Kőhalmi Péter / AFP
Kőhalmi Péter / AFP

A női kézilabda-válogatott egy nappal a megnyitó előtt már beindította Magyarország számára is az olimpiát, azonban az igazi nagyüzem majd szombaton indul be Párizsban. Rögtön az első hivatalos versenynapon magyar éremért szurkolhatunk, pástra lépnek a férfi kardvívóink is, köztük a háromszoros olimpiai bajnok, azaz Franciaországba is címvédőként érkező Szilágyi Áron is.

A 34 éves Szilágyi kétségtelenül a magyar olimpiai csapat egyik legnagyobb sztárja, a csütörtöki elutazás alkalmával a budapesti reptéren is többen kértek tőle autogramot vagy egy közös fotót a ferihegyi utasok közül. Nemcsak a magyarok, a külföldiek is őt szúrták ki először.

Szilágyi már megjárta a Budapest-Párizs útvonalat, két hete ugyanis már megszemlélte az olimpiai falut egy napra, mint mondta, csapatkapitányként jó volt feltérképezni, hogy milyen szállás és körülmények fogadják majd a magyarokat, és ezt tovább is tudta adni a többieknek.

„Amikor megnyílt a falu, akkor volt lehetőségem megszemlélni a szobát is, a magyar csapat szálláshelyét, a kantint, a különböző egyéb helyszíneket. Meg egy kicsit láttam, milyenek az előkészületek, magamba tudtam szívni az olimpiai lázat, mert az már akkor látszott Párizson, hogy az olimpia zsongásában él az egész város” – mondta Szilágyi Áron, akire akkor át is ragadt ez a lelkesedés és azóta ő is olimpiai hangulatba került.

Minden rendezés kapcsán nagy visszhangja van annak, milyenek is a körülmények az olimpiai faluban. Párizs megörökölte Tokiótól például a papírból készült (szexmentesnek titulált) ágyak ötletét, amik szétszerelhetőek, könnyen szállíthatóak, majd a játékok után újrahasznosíthatóak. A pozitívumok ellenére is vegyes a fogadtatása a kartonfekhelyeknek, már Japánban is sokan kritizálták és most is vannak elégedetlen hangok, mondván kényelmetlenek. A svéd női kézisek közül többen is voltak, akik inkább ikeás matracot rendeltek.

Szilágyi elmondta, azt tapasztalta, mintha egy az egyben áthozták volna Tokióból a berendezést.

„Puritán, egyszerű, de nyilvánvaló az is, ha csak ideiglenes szálláshelyet alakítanak ki, amit később nem így fognak használni, akkor nem fognak milliókat költeni egy-egy szobára. A pihenésre teljesen alkalmas, megfelelő arra, amire mi használjuk. Még az ágyak is.

Ha valaki egy olimpián szerepelhet, akkor sokan szerintem egy szénaboglyán is elaludnának. Nem ezen fog múlni

– magyarázta a 24.hu-nak a Vasas klasszisa.

Ha pedig valakinek, Szilágyinak van tapasztalata az olimpiákról. Ez lesz az ötödik számára, és legutóbb 2008-ban sikerült őt legyőzni egyesben, az amerikai Keeth Smarttól szenvedett vereséget a pekingi nyolcaddöntőben. Azóta minden szembejövő ellenfelén túljutott és történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy egymás után háromszor megnyerte egyéniben a kardvívást az olimpián. Tokió óta ráadásul a hőn áhított egyéni világbajnoki cím is összejött számára, és jelenleg is a világranglista ötödik helyéről várja a kezdést.

Többször is úgy nyilatkozott, hogy a hármas szám minden egyes nap foglalkoztatta, a négyes azonban nem jár annyit a fejében. Azt a felvetést pedig elhárította, hogy ő lenne a nagyvad, akinek a skalpjára a többiek ácsingóznak.

Nem hiszem, hogy azért jönnek a vívók az olimpiára, hogy engem megverjenek. Azért jönnek, hogy jól teljesítsenek és éremmel menjenek haza. Én is így vagyok ezzel. Egy vagyok a 34 versenyző közül, aki pástra lép az érmekért. Motivált vagyok és csak saját magamra koncentrálok. Szakmailag persze elemzem az ellenfeleket, de nekem kell jól teljesítenem.

Varga Jennifer / 24.hu

Míg régebben menet közben szálltak be a férfi kardvívók (Kínában például a negyedik napon), Tokió óta már rögtön az első hivatalos versenynapon megküzdenek a dobogós helyekért. Szilágyi Áron a maga részéről még szereti is, hogy egyből fejest ugranak a versenyzésbe, ő a kardverseny miatt jött, erre készült és ezen van a fókusz. A többi sportesemény, minden más, ami olimpia, majd csak utána fogja érdekelni.

Szilágyi mellett ezúttal nem lesz ott az edzője, Decsi András, aki a kardválogatott vezetőedzője is volt, de lemondott. A csapatösszetételre tett ajánlását ugyanis a szövetség felülbírálta és átalakította a Tokióban bronzérmes válogatottat, a szakember öccse, Decsi Tamás kikerült a csapatból, a 22 éves Rabb Krisztián veszi át a helyét – Decsi András pedig távozott a vezetőedzői pozícióból.

Egy hónappal az olimpia kezdete előtt történt mindez, így a csapat a hátralévő időben zavartalanul készülhetett, ugyanakkor Decsi András és Szilágyi kilenc éve dolgoznak együtt, a negyedik olimpiai bajnoki címre hajtó kardvívó felkészítését azonban átvette Sárközi Gergely az olimpia előtt, és Decsi Szilágyi edzőjeként sem utazott el Párizsba.

Elég hosszú ideig dolgoztunk együtt, ahhoz, hogy amit eddig csináltunk, abból tud építkezni, még ha személy szerint Párizsban valóban nem leszek mellette a páston. Ám a történtek ellenére továbbra is Áron edzőjeként aposztrofálom magam

– mondta korábban a 24.hu-nak Decsi András a kialakult helyzetről, és elárulta azt is, korábban is volt már arra példa, hogy Szilágyi Áron más edzőkkel iskolázott, most is közösen döntöttek erről.

Szilágyi megnyilvánulásai az ügyben egyértelműek: tudomásul vette a kialakult helyzetet, a cél pedig a minél jobb szereplés egyéniben és csapatban is.

Szilágyi Áron ezúttal a kanadai Fareas Arfával kezd majd a legjobb 32 között, az egyéniben világbajnoki arany- és ezüstérmes Szatmári András a fracia Boladé Apithyt, Gémesi Csanád pedig az amerikai Eli Derswitzet kapta ellenfeléül. Szilágyi és Szatmári rögtön a nyolcaddöntőben összetalálkozhatnak egymással.

Kinek kedvez majd a szobabeosztás?

Tokióban Rasovszky Kristóf vette át a szobát a vívók után, Szilágyi pedig azzal adta át neki a kulcsot, hogy ez a szoba minimum egy olimpiai ezüstöt ér. Rasovszky aztán a nyíltvízi úszók között végzett a második helyen, azaz Szilágyi jóslata bevált. Megkérdeztem tőle, most ki lehet az a szerencsés, akinek olimpiai dobogót ér majd a vívók társasága.

 

„Rasovszky Siklós Geri helyére érkezett, nagyon szép ezüsttel gazdagította az apartmant. Az ő helyét vette át Kristóf, és is egy ezüstöt hozott, úgyhogy az a szoba, az az ágy ezt tudta teljesíteni” – mondta nevetve Szilágyi Áron, aki most még nem tudja a szobabeosztást, de kíváncsian várja, ki érkezik majd melléjük/utánuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik