Élő Nagyvilág

Ukrán reakció a kormányinfón elhangzottakra: „Ukrajna nem zsarolja Magyarországot”

STR/NurPhoto via Getty Images
STR/NurPhoto via Getty Images

Szlovákia technikai megoldást javasolt az ukrán kőolajexport tilalmára

Szlovákia pénteken közölte, hogy technikai megoldást javasolt Ukrajnának a szlovákiai és magyarországi kőolajfinomítókba irányuló kőolajszállítások helyreállítása érdekében, miután olyan figyelmeztetések hangzottak el, amelyek szerint a részleges leállás már szeptember elején üzemanyaghiányhoz vezethet.

Szlovákiát és Magyarországot érinti a Barátság kőolajvezeték déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállítása, miután Kijev szankciókat rótt ki a Lukoil orosz kőolajipari cégre.

A szlovák kormányhivatal közölte, hogy Robert Fico miniszterelnök pénteken ukrán partnerével, Denisz Smihallal tárgyalt.
Robert Fico “technikai megoldást javasolt az ukrán partnereknek, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne” – közölte a kabinet, de további részleteket nem árult el.

A szlovák kormány hivatala szerint az alternatív szállítások többe kerülnének, és műszakilag nem megoldhatók a szlovákiai Slovnaft kőolajfinomító számára.

A közeli órákban és napokban intenzív tárgyalások folytak a legmagasabb szinteken – közölte a kormányhivatal. Az Európai Unió által 2022-ben az orosz olajszállításokra kivetett szankciók alól Szlovákia, Magyarország és Csehország felmentést kapott. A lengyel Orlen tulajdonában lévő cseh kőolajfinomítóknak nem a Lukoil a szállítója, így a vita őket közvetlenül nem érinti.

(MTI)

Bevallotta a moszkvai autórobbantás gyanúsítottja, hogy ukrán megbízásból követte el tettét

A RIA orosz állami hírügynökség pénteken közzétett egy videofelvételt, amelyen egy orosz állampolgár beismerte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízásából robbantotta fel a héten Moszkvában egy katonatiszt gépkocsiját.

Moszkva északi részén, egy parkolóban szerda reggel pokolgép robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban. Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

A Kommerszant című napilap azt írta szerdán, hogy egy autóba rejtett pokolgép az orosz katonai hírszerzés tisztjét sebesítette meg. Más médiaértesülések szerint a férfi a reguláris hadsereg tisztje volt. Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy két ember sebesült meg a robbanásban, és büntetőeljárást indítottak az ügyben.

A török hatóságok szerdán közölték, hogy a bodrumi repülőtéren elfogtak egy orosz férfit, akit a támadással gyanúsítanak, és aki tettének elkövetése után elmenekült Moszkvából. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat pénteken jelentette be közleményben, hogy a férfit, Jevgenyij Szerebrjakovot Törökországból Oroszországba szállították, és átadták őt a nyomozóknak. A RIA Novosztyi által közzétett videón Szerebrjakov kijelentette, hogy az ukrán hírszerzés szervezte be őt tavaly, és arra kérték, hogy öljön meg egy tisztet. A férfi azt állította, hogy ukrán megbízója utasítására gyűjtötte össze a pokolgéphez szükséges alkatrészeket, és helyezte el a robbanószerkezetet a meg nem nevezett tiszt gépkocsija alatt. Állítása szerint ukrán állampolgárságot és 10 ezer-20 ezer dollárt ígértek neki, ha elvégzi a feladatot.

(MTI)

Korrupció miatt őrizetbe vették az egyik volt orosz védelmi miniszterhelyettest

Őrizetbe vették Dmitrij Bulgakov volt orosz védelmi miniszterhelyettest, és korrupció miatt vádat emeltek ellene – közölte pénteken az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az FSZB közölte: folyamatban van a nyomozás a tények megállapítására Bulgakov feltételezett „törvényellenes tetteivel” kapcsolatban. A hírügynökség úgy tudja, hogy a volt miniszterhelyettest egy moszkvai fogdába szállították.

Bulgakov, aki – mielőtt 2022 szeptemberében leváltották – a hadsereg logisztikai felelőse volt, a legutóbbi a magas rangú védelmi minisztériumi vezetők sorában, akiket korrupcióval vádoltak meg.

Az egymás követő letartóztatások az orosz hadsereg legnagyobb botránya az elmúlt években. A katonai vezetőket azután vették őrizetbe, hogy az új védelmi minisztert, a katonai tapasztalattal nem rendelkező közgazdász Andrej Belouszovot megbízták, hogy tisztítsa meg a hadsereget a korrupciótól, és korszerűsítse a finanszírozását, hogy pénzelni tudják a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háborút.

A tisztogatási eljárás április 23-án kezdődött Timur Ivanov, Szergej Sojgu volt védelmi miniszter közeli szövetségese őrizetbe vételével. Azóta a hadsereg és a védelmi tárca legkevesebb öt vezetőjét vették őrizetbe.

Hivatalos életrajza szerint a 69 éves Bulgakov orosz katonai akadémiákon végzett, és különböző logisztikai tisztségeket töltött be a hadseregben. 2022-ben történt leváltásáig védelmi miniszterhelyettes volt. Több katonai és polgári kitüntetést kapott, közöttük az Oroszország Hőse kitüntetést, amely az országban adományozott legmagasabb elismerés.

(MTI)

Ukrajna reagált a magyar kormány zsarolással kapcsolatos vádjaira

Nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó, Szlovákiát és Magyarországot érintő kőolajszállítási korlátozás – jelentette ki pénteken az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Mihajlo Podoljak arra a kormányinfón elhangzott állásfoglalásra reagált, amely szerint Ukrajna az olajszállítás szüneteltetésével zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, mert azt szeretné, ha a két ország felhagyna a tűzszünetet követelő, békepárti politikájával. Podoljak azzal utasította vissza a magyar kormányzati állásfoglalást, hogy véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára.

(MTI)

Terrortámadás-sorozatot akadályoztak meg Ukrajnában és több EU-országban – állítja az ukrán titkosszolgálat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei a rendőrséggel együtt több terrortámadást is megakadályoztak az országban, továbbá Észtországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban, amelyek mind az Európai Unió tagállamai. Az SZBU pénteki közleménye szerint a civil épületek ellen tervezett gyújtogatások szervezésével gyanúsított személyt és egy társát őrizetbe vették a nyugat-ukrajnai Prykarpattia régióban.

A két gyanúsított állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) felügyelete alatt egy terrorista csoport 19 tagjának tevékenységét koordinálta több ukrajnai régióban. A két férfit hazaárulással és okirat-hamisítással is gyanúsítják.

Oroszország eddig nem reagált a fejleményekre.

(via Radio Free Europe/Radio Liberty)

Olvasói sztorik