Gazdaság

Csak a tartozások kamataira 3000 milliárdot fizet az állam, az új egymilliárd eurós kínai hitel nélkül

Mohos Márton /24.hu
Mohos Márton /24.hu
A magyar állam többet költ államadósságra mint egészségügyre, és az EU-ban GDP-arányosan a legtöbb pénzt költi a hitelek törlesztésére. Ha az előbbi nem lenne elég, ez utóbbi az adóssághelyzet fenntarthatatlanságára utal.

Jelenleg a magyar állam a mintegy 55 ezer milliárd forint államadósságból 3200 milliárd forintnyi devizahitellel tartozik a hitelezőknek, amelyek túlnyomó többsége euróban van, írt a Népszava. Csütörtökön derült ki, hogy a magyar állam szinte fű alatt egymilliárd euró hitelt vett fel három kínai banktól áprilisban, amiről sok további részletet nem tudunk, csak azt, hogy rövid idő alatt, 2027 áprilisáig kell visszafizetni. Ez éppen pont annyi pénz Kínától, amennyi pénzt az idén végleg elbukunk az uniós forrásokból.

A napilap ennek kiderülése után nézte meg, hogy milyen hitelei, és kik felé vannak a magyar államnak. Azt találták, hogy leggyakrabban az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank vagy az Európai Beruházási Bank a hitelnyújtó. Az ilyen hitelmegállapodásokról a kormány és az uniós pénzintézetek is kiadnak közleményeket.

Viszont amikor nem európai uniós ország vagy szerv a hitelező, azt a lap szerint nem szokta nagy dobra verni az állam, ahogy történt ez a szintén kínai Budapest-Belgrád vasút, vagy Paks 2 orosz hitelével.

Az áprilisban lehívott kínai hitelek létét hónapokig tagadták, gondosan hallgatott az ÁKK és az adósságkezelőt felügyelő Pénzügyminisztérium is.

Aztán a hitel ténye megjelent az ÁKK Excel-tábláiban, s ezzel le is tudták a tájékoztatást

– írta a Népszava.

Jelenleg az új egymilliárd eurós (körülbelül 390 milliárd forintos) kínai kölcsön a legnagyobb tétel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) devizahitelei között. Ennek közelébe csak a kínaiaktól a Budapest-Belgrád vasútra felvett 917 millió dolláros pénzösszeg ér.

Paks 2 kivitelezésére az orosz állam elvileg nyitott egy 10 milliárd eurós (3900 milliárd forintos) hitelkeretet a magyar államnak, de ezt a rendkívül magas kamata miatt azt az ÁKK a kötelező lehívott részletek után egyből újrafinanszírozza piaci forrásból. A paksi hitel ezért jelenleg csak 44 milliárd forintos tartozást tesz ki.

A magyar állam egyébként folyamatosan vesz fel hiteleket a pénzpiacokról, ezek nagyobb részét nyilvános államkötvény-kibocsátásokkal végzi, és a forintpiaci értékesítések is folyamatosan zajlanak, hetente több aukciót is tartanak, és lakossági kötvényeket is eladnak. Ezek az ügyletek a devizahitelekkel szemben áttekinthetőek, és az aukciók adatait naponta közli az ÁKK.

Mindezzel együtt,

  • az állam többet költ az államadósságra, mint az egészségügyre (2553 milliárd forint);
  • és GDP-arányosan a magyar állam költi a legtöbb pénzt államadósságra az EU-ban, ami az adóssághelyzet fenntarthatatlanságára utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik