Kultúra

Meghalt a Four Tops utolsó alapító tagja

Rodin Eckenroth / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Rodin Eckenroth / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

88 éves korában elhunyt Abdul „Duke” Fakir, a népszerű Motown együttes, a Four Tops utolsó életben maradt tagja. Az énekes detroiti otthonában halt meg szívelégtelenségben – erősítette meg a családja. Az 1950-es évek végén alakult Four Tops a következő évtizedben a Motown-korszak egyik legismertebb együttesévé vált, és olyan klasszikus slágerekről ismert, mint a Reach Out I’ll Be There, a Baby I Need Your Loving és az I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch), amely az első amerikai listavezető kislemezük volt.

Az együttes repertoárjában a soul, az R&B, a diszkó, a felnőtt kortárs zene, a doo-wop, a jazz és a show-dallamok is helyet kaptak. A Four Tops négy tagja, Fakir mellett Levi Stubbs, Renaldo „Obie” Benson és Lawrence Payton több mint négy évtizeden át maradt együtt, 1953-tól 1997-ig tagcsere nélkül koncerteztek. A Four Tops egyike volt azon együtteseknek, a Miracles, a Marvelettes, a Martha and the Vandellas, a Temptations és a Supremes mellett, amelyek megalapozták a Motown hangzást. Különlegességük, hogy Stubbs, egy bariton volt a vezető énekesük, míg a legtöbb más férfi és vegyes énekes csoport élén tenorok álltak. Az együttes vitte sikerre a Holland-Dozier-Holland rendkívül sikeres dalszerzőcsapat szerzeményeit, akik slágerek egész sorát készítették a Motown számára.

A tagok Payton 1997-ben bekövetkezett haláláig együtt zenéltek. Benson 2005-ben, Stubbs pedig 2008-ban halt meg. Fakir etióp és bangladesi bevándorlók gyermekeként egész életében Detroitban élt, 2022-ben memoárt adott ki, I’ll Be There: My Life With the Four Tops címmel, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik