Élő Nagyvilág

Elon Musk műholdja szolgáltat internetet egy kórháznak a Gázai övezetben

Tierney L. Cross / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Tierney L. Cross / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Hamász és Izrael háborújáról szóló keddi beszámolónkat itt olvashatja el.

Spanyolországba szállítottak 16 orvosi kezelésre szoruló palesztin gyermeket és családjukat

Tizenhat, orvosi kezelésre szoruló palesztin gyermeket és családjukat szállították át az Európai Unió segítségével Egyiptomból Spanyolországba szerdán – jelentette be az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy ez az első ilyen jellegű művelet. A testület brüsszeli közleménye szerint a műveletben az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa (EUCPM) mellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Palesztin Gyermekek Segélyalapja (PCRF) is részt vett.

A közleményben aláhúzták, hogy mind ez idáig Spanyolország mellett Belgium, Olaszország, Luxemburg, Málta, Románia és Szlovákia ajánlott fel segítséget az egészségügyi evakuációkhoz, beleértve a gyerekek szállítását és elhelyezését. A kezelésre szoruló gyerekek Európába szállítása várhatóan az elkövetkezendő hetekben is folytatódik, a műveletekben az említetteken kívül az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja (ERCC) is részt vesz.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Unió egészségügyi biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy a gázai humanitárius válság mélyülésével egyre nő azok száma, akik nem jutnak életmentő orvosi kezelésekhez, ezért az EU-nak igyekeznie kell biztosítania a leginkább rászorulók – elsősorban gyerekek – egészségügyi célú kimenekítését.

Janez Lenarcic, a válságkezelésért felelős uniós biztos rámutatott arra, hogy a kevés épen maradt gázai kórház túlzsúfoltsága miatt az ilyen jellegű evakuálások “fontosabbak, mint valaha”, hozzátéve, hogy Izraelnek mindent meg kell tennie e műveletek megkönnyítéséért.

A közleményben jelezték azt is, hogy idén az EU humanitárius költségvetésének már 23 százalékát, több mint 32 millió eurót (12,4 milliárd forint) fordított a Gázai övezet egészségügyi támogatására.

(MTI)

Palesztinok bírálják az Egyesült Államokat Netanjahu fogadása miatt

Az izraeli erők szerdán újabb rajtaütéseket hajtottak végre a Gázai övezetben. Mindezt alig pár órával azelőtt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai Kongresszusban felszólalt.

Az izraeli támadások ezúttal házakat romboltak le a Gázai övezetben a Hán Júnisztól keletre fekvő városokban. A palesztin lakosság szerint több ezren kénytelenek voltak nyugat felé menekülni, hogy menedéket találjanak az izraeli támadás elől.

A gázai egészségügyi hatóság reggeli közlése szerint, hogy az izraeli csapások az elmúlt huszonnégy órában legalább ötvenöt ember halálát okozták, de a tavaly október óta tartó háborúnak már több mint 39 ezer halálos áldozta van a Gázai övezetben. A halottak jelentős része nő és kiskorú. A Hamász iszlamista fegyveresei október 7-én rohamozták meg Dél-Izraelt, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg, 250-et pedig foglyul ejtettek. Mintegy 120 túszt még mindig fogva tartanak, jóllehet Izrael szerint minden harmadik túsz halott.

Az izraeli erők szerdán légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezet középső és északi részén több területein is.  Ezekben többen meghaltak, megsebesültek az egészségügyi hatóság szerint. Az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah lakói a Reutersnek elmondták, hogy az izraeli erők több házat is felrobbantottak a város nyugati részén.

Az Egyesült Államok az egyik fő partnere mindannak, ami Gázában történik. Az Egyesült Államok miatt gyilkolnak minket. Amerikai repülőgépek, amerikai hajók, amerikai tankok és amerikai csapatok mészárolnak le minket

– osztotta meg a véleményét a Reuters hírügynökséggel egy Rafah városából deportált lakó, Kadim Abu Taha.

„A Kongresszus meghívása Netanjahunak, hogy beszédet tartson, legitimálja a gázai népirtó háború bűntetteit. Egy háborús bűnös fogadása szégyen minden amerikai számára” – értékelte a helyzetet a Hamász vezető szóvivője, Szemi Abu Dzuhri a Reutersnek.

Netanjahu a héten azt állította, közel a megállapodás a Gázában fogva tartott izraeliek szabadon bocsátásáról. A Hamász tisztviselői azonban azt mondták, hogy Netanjahu csak az időt húzza, és hogy nem láttak olyan változást az izraeli álláspontban, amely lehetővé tenné a megállapodás megkötését.

A Hamász a háború befejezése érdekében tűzszüneti megállapodást szeretne elérni, Netanjahu szerint a háború azonban nem érhet véget anélkül, hogy a Hamászt fel ne számolnák.

Elon Musk műholdja szolgáltat internetet egy gázai kórháznak

Egy gázai kórházban szolgáltat internetet a Starlink az Egyesült Arab Emirátusok és Izrael támogatásával – közölte Elon Musk milliárdos, a SpaceX vezérigazgatója a közösségi platformján.

Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejk, az emirátusok külügyminisztere köszönetet mondott a milliárdosnak, amiért támogatást nyújt az arab ország kórházának működtetéséhez a Gázai övezetben. A Rafahban található kórházban az izraeli műveletek során számos létesítményt leromboltak, és az intézményben a gyógyszer is kevés. Az internetes hozzáférés biztosítása ugyanakkor nagy segítséget jelent az orvosoknak és ápolóknak a betegellátásban.

„A nagysebességű internet lehetővé tenné a potenciálisan életmentő orvosi konzultációkat valós idejű videohívásokon keresztül” – fogalmazta meg kérését még februárban az Egyesült Arab Emírátusok külügyminisztériuma. Az izraeli kormány ezután engedélyt adott a Starlink használatára a Rafahban található kórházban, a szolgáltatás beüzemelésére azonban csak most, öt hónap elteltével került sor.

Gázai lakosok keddi beszámolói szerint az izraeli erők több házat is felrobbantottak az egyiptomi határhoz közeli városban, ahol Izrael szerint a művelet célja a Hamász utolsó zászlóaljainak felszámolása.

(The Guardian)

Palesztinbarát tüntetőket vittek el a rendőrök Washingtonban

Az amerikai rendőrség őrizetbe vett több palesztinbarát tüntetőt az amerikai kongresszusi épületegyüttes egyik irodaházában kedden, egy nappal azelőtt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a képviselőház és a szenátus együttes ülésén beszédet mond – adta hírül az MTI.

A tüntetők törvényesen léptek be a Cannon House irodaházba, amely a kongresszusnak otthont adó Capitoliumhoz tartozik – közölte a létesítmény rendőrsége. Az épületben azonban nem engedélyezett a tüntetés, és a tiltakozókat felszólították, hogy fejezzék be az akciójukat. A hatósági tájékoztatás szerint a tüntetők nem tettek eleget a felszólításnak, ami az épület kiürítéséhez vezetett.

Az elmúlt hónapokban már tartottak hasonló tüntetéseket az épületben.

Médiajelentések szerint a mostani akciót a Jewish Voice for Peace nevű aktivistacsoport szervezte.

Itt vagyunk abban az épületben, ahol az elmúlt kilenc és fél hónapban a kongresszus tagjai újra és újra úgy döntöttek, hogy népirtáshoz használt bombákat küldenek

– írta a szervezet az X közösségi médiaplatformon.

Benjámin Netanjahu szerdán a kongresszus együttes ülésén mond beszédet. A látogatáshoz kapcsolódóan Joe Biden elnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt is tárgyalásokat folytat az izraeli kormányfővel. Kamala Harris amerikai alelnök, Biden valószínű utódja az elnökválasztási versenyben, szintén találkozni kíván Netanjahuval. (MTI)

Olvasói sztorik