Tudomány

Átírhatja az élet történetét a sötét oxigén

Diane Keough / Getty Images
Diane Keough / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a Csendes-óceán mélyén furcsa, burgonya alakú, fémtartalmú kőzetek termelik az oxigént – írja a The Guardian. A darabkák majdnem annyi töltést hordoznak, mint a ceruzaelemek.

A felfedezésnek számos lehetséges következménye van, akár az élet fejlődésével kapcsolatos elképzeléseket is átírhatja.

A kutatók eddig úgy gondolták, hogy csak a növények, algák és más élőlények képesek fotoszintézis útján oxigént termelni a Földön. Ez az első alkalom, amikor sikerült megfigyelni, hogy a 4 kilométerrel az óceán felszíne alatt lévő, polimetál csomóknak nevezett kis, ásványi lerakódások sötét oxigént állítanak elő.

A jelenséget a Clarion-Clipperton-zónában, a Hawaii és Mexikó között húzódó mélységi síkságon fedezték fel, a térségben egyes bányavállalatok a csomók kitermelésének megkezdését tervezik. A lerakódások kobaltot, nikkelt, rezet, mangánt és más, értékes anyagokat tartalmaznak. A mostani vizsgálatot részben a kanadai The Metals Company finanszírozta, amely jövőre akarja megkezdeni a bányászatot.

A kutatók egy kis, robotizált eszközt küldtek le a mélybe, hogy felmérjék a helyi állatokat. Andrew Sweetman, a Skót Tengertudományi Egyesület (SAMS) munkatársa és a csapat tagja szerint azt próbálták megtudni, hogy milyen a tengerfenék oxigénfogyasztása.

Ehhez olyan kamrákat engedtek le, amely befogja az üledéket. Normál esetben a tárolóban rekedt oxigén mennyisége lecsökken, ahogy azt az élőlények elhasználják, ezúttal azonban éppen ellenkezője történt. Teljes sötétségben, fotoszintézis nélkül ez elvileg nem lett volna lehetséges.

A szakértők először azt hitték, hogy meghibásodtak érzékelőik, ezért felhoztak néhány polimetál csomót a fedélzetre, hogy megismételjék a kísérletet. Az oxigénszint ismét megnőtt, ekkor fedezték fel, hogy a lerakódások meglepő elektromos töltést hordoznak. A kutatók úgy vélik, hogy ez a töltés hidrogénre és oxigénre bonthatja a tengervizet.

Nicholas Owens, a SAMS igazgatója szerint ez az utóbbi idők egyik legizgalmasabb felfedezése az óceántudományban. A fotoszintézis nélkül létrejövő oxigén átírhatja annak történetét, hogy miként jött létre az összetett élet.

„A hagyományos nézet szerint az oxigént először körülbelül 3 milliárd évvel ezelőtt a cianobaktériumoknak nevezett ősi mikrobák állították elő, és ezt követően fokozatosan alakult ki a komplex élet” – mondta a kutató. Sweetman hozzátette: kérdés, hogy ha ez a fajta oxigéntermelődés lejátszódik a Földön, akkor vajon más égitesteken is megfigyelhető-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik