Élő Nagyvilág

Legkevesebb 71-en meghaltak egy izraeli támadásban Hán-Júniszban

AFP
AFP

Izrael megölte a Hamász egyik parancsnokát

Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában. A hadsereg szóvivője arról számolt be, hogy az izraeli légierő támadást intézett Ciszjordánia északi részén, Túl-Karmban, ahol tűzharc tört ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között. Palesztin jelentések szerint a drónnal végrehajtott légicsapásban végeztek Asraf Nafettel, a Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokával, valamint az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai helyi egységét vezető Mohamed Abu Abddal.

A rámalláhi jelentések szerint az izraeli rajtaütés során a túl-karmi menekülttáborban legalább öt ember életét vesztette, és hárman megsebesültek. A Palesztin Vörös Félhold szerint a halottak között egy nő is van. A Palesztin Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériuma arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg szintén Ciszjordániában, a Hebron melletti Széírben megölt két palesztint, egyikük a 39 éves Dzsihád Salada volt.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének jelentése szerint az éjszaka folyamán az izraeli légierő vadászgépei megtámadták a libanoni síita Hezbollah épületeit és létesítményeit a dél-libanoni Houla és Ajta-as-Sab falvak térségében. Előzőleg, hétfőn a Hezbollah számos rakétát és drónt indított Izrael északi határvidéke ellen.

Legkevesebb 71-en meghaltak egy izraeli támadásban Hán-Júniszban

Legalább 71 ember életét vesztette és 200-an megsebesültek hétfőn a Gázai övezet déli részén található Hán-Júnisz elleni újabb izraeli támadásban – jelentette a Vafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozva. Az izraeli hadsereg korábban felszólította a város keleti felében lakókat, hogy haladéktalanul hagyják el a térséget. Az izraeli hatóságok hírszerzési adatok alapján azt állították, hogy a radikális iszlamista Hamász harcosai éppen ezekből a térségekből indítottak rakétákat Izrael ellen. Telegram-oldalán a hadsereg közölte, hogy határozottan felfognak lépni ez ellen, de a művelet veszélyes lehet a civilekre nézve. Szemtanúk beszámolói szerint emberek ezrei menekültek el az érintett városrészekből, sokan közülük olyanok, akik a Gázai övezet más régióiból érkeztek oda menedék reményében.

Az izraeli hadsereg időközben közölte, hogy harckocsik és repülőgépek bevetésével a Hamász több harcosával végeztek és több mint 30 katonai létesítményt romboltak le, így fegyverraktárakat, megfigyelőállásokat és alagutakat. Az izraeli hadsereg már több műveletet is végrehajtott a terrorszervezet ellen a városban, majd pedig visszavonult a Hán-Júnisz körüli megerődített állásaiba. Az izraeli hadvezetés szerint a Hamász kihasználta ezeket az időket, hogy visszaszivárogjon a térségbe és az Izrael által humanitárius övezetnek nyilvánított terület egy részét is felhasználja tevékenységéhez.

(MTI)

Olvasói sztorik