Nagyvilág europoli

Nem Magyarországon lesz az uniós külügyminiszterek találkozója

John THYS / AFP
John THYS / AFP

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek, valamint védelmi minisztereinek augusztus végi informális találkozóját Brüsszelben rendezik meg – jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn, a külügyminiszterek szokásos havi ülését követő sajtótájékoztatóján. Mint mondta,

a döntést szimbolikus következménynek szánja amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről.

Úgy fogalmazott: az Európai Unió minden tagországának joga van megválasztani külpolitikáját, azonban “lojálisan igazodnia kell a közös külpolitikai állásponthoz”.

Josep Borrell leszögezte: az unió békét akar Ukrajnában, a tartós és igazságos békéhez azonban garantálni kell Ukrajna szuverenitását, és felelősségre kell vonni a háborús bűncselekmények elkövetőit. Kijelentette: az Ukrajna elleni orosz rakétatámadások, köztük a kijevi gyermekkórház elleni támadás azt bizonyítja, hogy Ukrajna légvédelmét meg kell erősíteni. Hozzátette, hogy az EU-tagországok többsége fontolgatja az Ukrajnának küldendő támogatások növelését e támadások visszaverése érdekében.

Kiemelte az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, aláhúzva, hogy télen a helyzet vélhetően súlyosabbá válik, “ezért nem szabad addig várni”.

Leszögezte: a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által ismertetett béketerv “az egyetlen béketerv, amelyet Brüsszelben elfogadnak”,

Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat, amely megvédi magát

– fogalmazott az uniós főképviselő, hozzátéve: “nem az EU, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök folytat háborúpárti politikát”. Hangoztatta azt is: az olyan béketerv, amely nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását és nem írja elő a háborús bűncselekményeket elkövetők felelősségre vonását, “csak Putyint szolgálja, és nem hoz igazi békét”.

Borrell kitért a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktusra is, amellyel kapcsolatban elsősorban a humanitárius tragédiát emelte ki, és a tűzszünet fontosságát hangoztatta, továbbá síkraszállt a kétállami megoldás mellett. Azt mondta, hogy a Gázai övezetben immár több mint 17 ezer gyermek maradt árván, és kiemelte, hogy míg a háború előtt több száz, humanitárius segélyekkel megpakolt teherautó jutott be az övezetbe, jelenleg ez a szám csupán 14, és “a Földközi-térség Mogadishujának” nevezte a térséget a kaotikus állapotú szomáliai fővárosban uralkodó helyzetre utalva.

Mondjanak akármit, ez tragédia, ez tűrhetetlen, és mindent meg kell tenni, hogy véget vessünk ennek

– szögezte le, hozzátéve, hogy immár a gázaiak 96 százaléka él élelmiszer-bizonytalanságban.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságának (ICJ) Izraellel kapcsolatos döntéseire kitérve leszögezte: a nemzetközi intézmények csupán kimondják a jogszabályokat, ajánlásokat adhatnak, de azoknak a politikusoknak kell érvényt szerezniük az adott helyszínen. „A jogszabály és a valóság közötti szakadék pedig sosem volt ennyire széles” – jelentette ki.

A főképviselő emellett üdvözölte a miniszterek Örményországgal kapcsolatos döntését, amelyben jóváhagyták az örmény fegyveres erőknek nyújtandó, 10 millió euró (3,9 milliárd forint) értékű támogatást, valamint a vízumkönnyítéseket célzó egyeztetések megkezdését méltatta.

Frissítünk!

Paczolay Máté reagált Josep Borrell döntésére. A külügyi szóvivő közleményében azt írta: „Ami a mai egyeztetést illeti arról, hogy a Budapesten legyen-e külügyminiszterek informális tanácskozása augusztusban, ez az a kérdés, ami nekünk teljesen mindegy volt. 13 tagállam – köztük a nagy országok – amellett álltak ki, hogy Budapesten legyen a találkozó, ezzel szemben pedig 5 ország érvelt Budapest ellen és 8 tagállam mondta azt, hogy mindegy. Magyarország is azt mondta, hogy mindegy, a Főképviselő döntésére bízza az ügyet, aki így a többségi véleményt figyelmen kívül hagyva jutott arra a döntésre, hogy nem Budapesten lesz megtartva az informális tanácskozás.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik