Tech

Több ezer gép késik vagy került törlésre a globális leállás miatt

Mandel NGAN / AFP
Mandel NGAN / AFP

Délutánra sem sikerült elhárítani a CrowdStrike amerikai kiberbiztonsági vállalat okozta globális informatikai leállást, amely szakértők szerint akár napokig tartó fennakadásokat is okozhat, írja az ABC.

Mint ismert, július 19-én reggel világszerte több bank, légitársaság és médiacég rendszerei álltak le egy windowsos számítógépeket sújtó hiba miatt. Voltak olyan tévécsatornák (ABC, Sky News), amik nem tudtak adást sugározni.

A brit háziorvosi szolgálat foglalási rendszerében is súlyos problémákat okozott a leállás, Németországban nem életmentő műtéteket állították le, az USA-ban pedig több helyen a 911-es segélyhívó vonalak váltak elérhetetlenné, boltokban a kasszák váltak működésképtelenné.

A probléma óriási fennakadásokat okoz a légiközlekedésben is, amely szinte minden nagyobb légitársaságot és repteret érint, köztük a WizzAirt és a Budapest Airportot is.

A fennakadás miatt eddig több mint 1000 járatot törtöltek, és több mint 2000 késik, magyar idő szerint 14.30-ig bezárólag, derül ki a FlightAware adataiból.

Kapcsolódó
Egyetlen szoftverfrissítés elég volt, hogy káosz söpörjön végig a Földön
Egy kibervédelmi szoftver keserítette meg milliók életét július 19-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik