Belföld

Az amerikai nagykövetség fizetett hirdetésben támadja Orbánék orosz függőségét

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP

Az amerikai nagykövetség fizetett hirdetésekben keringeti azt, hogy a kormány orosz energiafüggésben tartja Magyarországot – vette észre a hvg.hu.

„Míg Magyarország szomszédai csökkentik az Oroszországtól való függőségüket, addig Magyarország ennek ellenkezőjét teszi” – írja drámai zenével aláfestett Facebook-posztban az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége.

„A nyugati demokráciák nem akarnak függeni a háborús agresszor Putyintól, aki energiával zsarol”

– szól a videó szövege. Ezután más, Oroszországhoz közel fekvő európai uniós országok Moszkvától eltávolódást jelentő döntéseit hozzák fel, hozzátéve, hogy „ezek az országok a szuverenitásukat védik az orosz energiától való függetlenedéssel”.

„Miközben Magyarország marad az egyetlen uniós ország, amely 100 százalékban Putyin Oroszországától függ nukleáris fűtőanyag tekintetében, az Egyesült Államok törvényt hoz az orosz uránimport megszüntetéséről.

Magyarország Putyintól való függősége egy választás – és veszélyes választás

– írja a követség a fizetett hirdetésben.

Az USA nagykövetsége, és személyesen David Pressman nagykövet is kritizálta már a kormányt az orosz energetikai függőség miatt. Elsősorban is Szijjártó Péter általában azt szokta felhozni ez ellen, hogy az oroszok felé az energiafüggőségünk ellen nem tudunk mit tenni, nem lehet rajta egyhamar változtatni, mert az földrajzi adottság. A külügyminiszter legutóbb azzal próbált visszavágni, hogy az USA is vásárol Oroszországból urániumot, és habár annyi igaza van, hogy az amerikai nukleáris ipar tetemes mennyiségben vásárol orosz urániumot, viszont Washington törvénnyel számolja fel az importot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik