Nagyvilág

Axios: Biden már a hétvégén visszaléphet vezető demokraták szerint

Kent Nishimura / AFP
Kent Nishimura / AFP
A lap információi szerint az amerikai elnök személyesen már belefáradt a rossz közvélemény-kutatásokba és az őt érő folyamatos kritikákba.

Több vezető demokrata politikus a háttérben azt mondta az Axiosnak, hogy a párt kongresszusi vezetői és a közeli barátai felől érkező növekvő nyomás rá fogja venni Joe Biden amerikai elnököt, hogy akár már a hétvégén lemondjon az elnökjelöltségről. A 81 éves elnök, aki jelenleg Covid-fertőzéssel bajlódik, nyilvánosan továbbra is ellenáll, személyesen azonban már belefáradt a rossz közvélemény-kutatásokba és a folyamatos kritikákba, amelyek ellehetetlenítik a kampány folytatását, állítják demokrata politikusok a lap szerint.

A demokraták között egyre többen és egyre magasabb szintekről állnak elő nyilvánosan, vagy jelzik személyesen az elnöknek, hogy nem neki kellene a párt elnökjelöltjének lennie. Sajtóértesülések szerint már Barack Obama korábbi elnök szerint is erősen kétséges, hogy volt alelnöke jelölt maradhat-e. Nemrég derült ki az is, hogy a párt vezetése, a Demokrata Nemzeti Bizottság előre megszavaztatná, biztos Biden legyen-e az elnökjelöltjük.

Az Axios információi szerint

az elnök pártjának legfelsőbb vezetői, a barátai és a kampánya legfontosabb adományozói is úgy vélik, hogy nem tud nyerni, nem tudja megcáfolni a koráról és mentális frissességéről alkotott képet, és nem fogja tudni biztosítani a kongresszusi többséget novemberben.

Szövetségesei azt mondják az elnöknek, hogy ha versenyben marad, Donald Trump volt elnök elsöprő győzelmet arathat, eltörölheti Biden évtizedek óta épített politikai örökségét és a demokraták reményeit is a választáson.

A Bidenre nehezedő nyomás folyamatosan növekszik, és mára szinte tűrhetetlen szintet ért el, hogy visszalépjen. A lap szerint a demokraták arra számítanak, hogy a csütörtökön véget ért republikánus jelöltállító gyűlés utáni közvélemény-kutatások olyan elsöprő Trump-győzelmet mutatnak majd, amivel hatalmasat buknának a kongresszusban is.

Választhat, hogy egy történelmi hős lesz, vagy bebiztosítja, hogy soha nem lesz Biden elnöki könyvtár … Imádkozom, hogy a helyes döntést hozza meg. Arrafelé tart

– mondta az elnök egyik közeli barátja a lapnak.

Az AP szerdai közvélemény-kutatása szerint a demokrata párti szavazók közel kétharmada azt szeretné, hogy Biden lépjen vissza az elnökjelöltségtől – az eredmény pedig bejárta a Fehér Ház és a kongresszus folyosóit, írta a lap.

Kapcsolódó
„Sajnálom, hogy tévedtem a csávóval kapcsolatban” – Trump-ellenes republikánusból lehet Trump alelnöke
2016-ban J. D. Vance még keményen bírálta az elnökké választott Donald Trumpot, ám mostanra a helyzet annyira megváltozott, hogy hamarosan ő lehet az USA történetének egyik legfiatalabb és legradikálisabb alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik