Nagyvilág europoli

Dánia sem küld minisztereket a magyar uniós elnökség informális üléseire

Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP
Lars Lokke Rasmussen (b) és Szijjártó Péter 2024 májusában.
Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / AFP
Lars Lokke Rasmussen (b) és Szijjártó Péter 2024 májusában.

Dánia nem vesz részt miniszteri szinten az Európai Unió Tanácsának a magyar soros elnökség által szervezett informális ülésein, tiltakozásul Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott tárgyalásai miatt – jelentette be csütörtökön a dán külügyminiszter.

A kormány egyértelműen el akar határolódni attól, ahogyan a magyar uniós elnökség az első heteiben kezelte Ukrajnát

jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter a dán parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának adott írásbeli válaszában. Hozzátette, hogy Dánia egyelőre csak köztisztviselőket küld a magyarországi informális találkozókra.

Svédország, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország a múlt héten közölte, hogy csak köztisztviselőket küld a Magyarországon tartott informális találkozókra.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik