Nagyvilág

5000 eurós kártérítést kell fizetnie egy olasz újságírónak, mert Giorgia Meloni magasságán élcelődött

Carl Court / POOL / AFP
Giorgia Meloni (első sor balról a második, fehér nadrágkosztümben) az Európai Politikai Közösség találkozóján 2024. július 18-án.
Carl Court / POOL / AFP
Giorgia Meloni (első sor balról a második, fehér nadrágkosztümben) az Európai Politikai Közösség találkozóján 2024. július 18-án.

Egy olasz bíróság 5000 eurós (közel 2 millió forintos) kártérítésre kötelezett egy újságírót, aki a közösségi médiában Giorgia Meloni miniszterelnök magasságán élcelődött. A bíróság szerint a bejegyzések kimerítették a body shaming, azaz testszégyenítés fogalmát. Giulia Cortese emellett 1200 eurós felfüggesztett pénzbüntetést is kapott a 2021-ben történt eset miatt.

A Guardian azt írja, hogy Cortese előbb egy olyan hamisított fotót töltött fel az akkoriban még Twitternek hívott X felületére, amelyen Meloni látható Benito Mussolinivel. Meloni erre úgy reagált, hogy utasította az ügyvédeit, hogy intézkedjenek.

Cortese aznap két további bejegyzést is közzétett: az egyikben azt írta, hogy Meloni reakciója bizonyítja, hogy ő csak egy „kis ember”, a másikban pedig azt, hogy

Nem ijedek meg tőled Giorgia Meloni. Végül is csak 120 centis vagy. Nem is látlak.

Cortese-t a bíróság felmentette a Mussolinival kapcsolatos bejegyzés miatt, azonban a másik két poszt esetében úgy találta, hogy azok testszégyenítésre alkalmasak. A Guardian hozzáteszi, hogy Meloni egyébként 163 centi magas.

A brit lapnak Cortese azt nyilatkozta az ítélettel kapcsolatban, hogy felháborítónak tartja, amiért egy vicc miatt megbüntetik és úgy érzi, már nem írhat szabadon az olasz kormányról. Egyelőre még nem döntötte el, hogy fellebbezik-e az ítélet ellen.

Meloni ügyvédei azt mondták, hogy az 5000 eurót jótékonyságra fordítják majd, ha jogerőre emelkedik a döntés és megkapják a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik