Belföld

Kormányközeli cégek, az Index és az ATV is felbukkannak Rogán-Gaál Cecília lapjának bámulatos üzleti sikere mögött

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Évek óta bőven évi egymilliárd forint feletti bevételt termel a Top World News Kft. nevű médiacég, amely Rogán-Gaál Cecília, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal korábbi felesége érdekeltségébe tartozik. A vállalkozás – amelynek kisebbségi tulajdonosként Rogán-Gaál barátnője, Sarka Kata modell is tagja, tavaly 1,27 milliárd forintos bevételt ért el. Ennek közel 88 százaléka, vagyis 1,1 milliárd volt az adózott eredmény.

A nyereség túlnyomó részét, több mint 1 milliárd forintot osztalékként ki is vettek a tulajdonosok, így ezt pénz már szabadon költhetik magáncéljaikra.

Hogy egy vállalkozás a bevételeinek 80-90 százalékát nyereségként tudja elkönyvelni, az egyáltalán nem jellemző a médiacégek piacán – pláne, ha a kiadó terméke egy olyan alig ismert, alacsony olvasottságú, bulvárlap, mint a Rogán-Gaál-féle Top World News által kiadott twn.hu.

A Direkt36 megvizsgálta a cég hirdetéseit és kapcsolatait, és arra jutott, hogy a bámulatos üzleti siker mögött kormányközeli és kormányzati hirdetések, valamint az ATV és az Index is felsejlenek.

A Top World News által kiadott oldalon – a Google hirdetési rendszerén keresztül – az oknyomozó újság szerint feltűnően gyakran jelennek meg kormányzati projektekhez vagy kormányközeli cégekhez kötődő hirdetések. A lap elemzése szerint utóbbi csoportba tartoznak a 4iG Nyrt. tulajdonában lévő Vodafone-ról vagy a az MCC tulajdonában lévő Libriről szólók.

A lapnak az érintett cégek ugyanakkor azt állították, hogy ezek a hirdetések a Google rendszerén keresztül automatikusan jelennek meg az oldalon.

Az oknyomozó lap megnézte a bulvároldal látogatottságát is, ami – legalábbis a kimagasló üzleti sikerek tükrében – visszafogottnak mondható. 2023-ban az oldalnak egyetlen hónapban sem sikerült bekerülnie az ötven leglátogatottabb oldal közé. Látogatottsága nagy része olyan hírgyűjtő oldalakról érkezik, amelyeken pénzért lehet kattintásokat vásárolni, és a tartalmakat tematikusan elrendezve kínálják az erre fogékony közönségnek. A forgalom más része – állítja az oknyomozó portál olyan ismertebb lapoktól érkezik, amelyek több alkalommal forrásként hivatkozzák le a bulvároldal tartalmait: leginkább olyanokat, amelyeket a twn.hu maga is máshonnan szemlézett le, vagyis nem saját gyártású tartalmai. Ilyen hivatkozások találhatók az ATV és az Index cikkeiben is.

Az oknyomozó portál szerint az ATV és a Top World News Kft. között kapcsolat is kimutatható a cégek tisztségviselőin keresztül. ATV Zrt. vezérigazgatójának, Németh Sándor Szilárdnak közös cége van Bessenyei Istvánnal, aki a Top News Hungary kisebbségi tulajdonosának, Sarka Katának a férje. Ez a cég a Naphire.hu Kft., ami ugyanarra a kőbányi címre van bejegyezve, ahová az ATV Zrt. Utóbbi cég, valamint az Index is tagadta, hogy lenne formális vagy informális együttműködésük a bulvároldalt kiadó céggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik