Belföld

Medián: Csökkent a Fidesz, nőtt a Tisza népszerűsége

Adrián Zoltán / 24.hu
A TISZA Párt Kampánynyitó Rendezvénye a MOM sportközpontjában 2024. július 6-án.
Adrián Zoltán / 24.hu
A TISZA Párt Kampánynyitó Rendezvénye a MOM sportközpontjában 2024. július 6-án.

Hiába nyerte meg az EP-választást a Fidesz, a győzteshez húzás jelensége nem figyelhető meg a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokban – hívta fel a figyelmet a Medián a saját méréseit elemezve a hvg.hu-n megjelent írásában. A Fidesz ugyanis nemhogy nem erősödött, hanem gyengült, a Tisza Párt pedig erősödött, így csökkent köztük a különbség. A Medián számai szerint a Fidesz 42,8 százalékon áll (44,8 százalékot szerzett az EP-választáson), a Tisza pedig 30,7 százalékon (29,6 százaléknyi voksot kapott).

A Medián szerint a „győzteshez húzás” jelensége nem szűnt meg, csak a választók többsége a Tisza Pártot érzi a választás valódi győztesének. A megkérdezettek 44 százaléka a Tiszát nevezte meg a választás valódi győztesének, és csak 28 százalékuk Fideszt. A Fidesz csak a fideszeseknél győzött (közülük 63 százalék állította ezt), minden más pártnál és a párt nélkülieknél is a Tisza Pártot tartják az igazi győztesnek.

Ami érdekes, hogy a választás egyik legnagyobb vesztese, a DK-MSZP-Párbeszéd egy százalékkal növelni tudta a támogatottságát, 8 százalékról, 9 százalékra. Ezt azzal magyarázzák, hogy a 6 százaléknyi DK-s minden más pártot lepipálva nagyon elkötelezett, 97 százalékuk elmenni szavazni, ha most lennének a választások. Gyurcsány Ferenc pártelnök számára viszont rossz hír, hogy már nem csak az ellenzéken belül, hanem a DK-n belül is többségbe kerültek azok, akik úgy gondolnak rá, mint az esetleges kormányváltás akadályává.

A teljes népesség többsége pedig kormányváltást szeretne a Medián felmérése szerint: 53 százalék nyilatkozott így, és csupán 38 százalék mondta azt, hogy jobb lenne, a maradna a mostani kormány a következő választás után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik