Élet-Stílus

Ritka felvételen látható a világ egyik legnagyobb, még érintetlen perui törzse

A törzs tagjai a környékükön megjelent fakitermelőktől tartanak.

Egy vadászó-gyűjtögető életmódot folytató törzset videóztak le Peru dél-keleti részén, a brazil határ közelében június végén – írja a Daily Mail.

A mashco piro törzset a világ egyik legnagyobb külvilágtól érintetlen közösségeként tartják számon, azonban tagjai egyre gyakrabban vonulnak ki a területükre betörő fakitermelők miatt. Az elmúlt hetekben több mint 50 ember tűnt fel közülük a Monte Salvado nevű faluban, valamint egy 17 fős csoport a közeli Puerto Nuevo falunál, pedig a törzs tagjai ritkán próbálnak másokkal kommunikálni. Általában az évnek ebben a szakában a tengerparton szoktak megjelenni, hogy teknőstojásokat szedjenek – ilyenkor teknőspáncélokat hagynak maguk után, és lábnyomaikat is fel lehet fedezni a homokban.

A felvételen az látható, ahogy a mashco pirók egy része a folyóparton áll ágyékkötőben, beszélgetnek egymással, illetve néhányan a földön fekvő lándzsákért szaladnak.

Ezek a hihetetlen képek azt mutatják, hogy nagyszámú elszigetelt mashco piro él néhány kilométerre attól a helytől, ahol a fakitermelők hamarosan megkezdik tevékenységüket

– mondta Caroline Pearce, a világ törzseinek biztonságával foglalkozó Survival International igazgatója.

A környéken több cég is rendelkezik fakitermelésre vonatkozó engedéllyel, ezért a civil jogvédők felszólították a felelős erdőgazdálkodásért létrehozott FSC nemzetközi szervezetet, hogy vonják vissza a területen működő Canales Tahuamanu tanúsítványait, amely már 200 kilométernyi utat épített a környéken teherautók számára. Úgy vélik, a munkások új betegségekkel fertőzhetik meg a bennszülötteket, amely akár az egész törzset kiirthatja, valamint mindkét oldal részéről tartanak az agresszív viselkedéstől.

Humanitárius katasztrófa van készülőben – létfontosságú, hogy a fakitermelőket kidobják, és a mashco pirók területét végre megfelelően védjék

– nyilatkozta Pearce.

Nemrég egy elszigetelve élő amazonasi törzsről, a marubókról írtunk, akikhez Elon Musk műholdjai segítségével internetet vittek, így hamar elérte őket a pornó, az erőszak és az online csalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik